kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Dünyaca ünlü tasarımcılar için haute couture tasarlamak, adeta prestij işi. Valentino da bu işi es geçmeyenlerden.

Couture olmadan moda olmaz

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
22.01.2009
Paris Haute Couture Haftası bünyesinde bir defile sunacak olan Dilek Hanif, Couture'den hiçbir zaman vazgeçilmeyeceğini söylüyor..
Bu, Dilek Hanif'in üçüncü Paris Haute Couture Haftası tecrübesi olacak. Ama heyecanı, ilk günkü gibi. Maçka'daki atölyesinde son hazırlıklar yapılıyor, rötuşlar tamamlanıyor. Hanif'in heyecanının bir diğer nedeni ise bu yılki defilesi için kendisine tahsis edilen mekân. "Moda haftasının en saygın mekânlarından, Paris Güzel Sanatlar Akademisi'nde (Ecole Nationale Superievre des Beaux-Arts) olacak bu yılki şov. Normalde Valentino, Jean Paul Gaultier gibi isimler için ayrılan bir mekân burası," diyen Hanif ile koleksiyonunu ve haute couture'ün geleceğini konuştuk...

- Koleksiyonunuzda maskülen formlar ve hatlar dikkat çekiyor. Nelerden esinlediniz?
- Evet, özellikle desen kullanmadım. Zırh dediğimiz farklı bir nakış tekniğiyle biraz daha erkeksi bir hava yakalamak istedim. Hem farklı bir görsel yakalamak istedim, hem de her koleksiyondan öncesi yaptığım gibi Topkapı Sarayı'nı gezdim ve oradaki kıyafetlerin netliğinden etkilendim. Kullandığım malzemelerle şıklık ve zarafet yaratmak kolay değildi ama, tam da istediğim gibi bir koleksiyon yakaladım.

HER KADININ BİR SMOKİNİ OLMALI
- Kolsuz smokinler gözüme çarptı. Bu yıl hayatını kaybeden Yves Saint Laurent'e Paris'te bir gönderme mi yapmak istediniz?
- Laurent, çok önemli bir kayıptı tabii. Aklımda o da vardı ama smokin, benim giyim anlayışımda vazgeçemediğim parçalardan biridir zaten. Ne giyeceğimi bilemediğimde, gardırobumun kurtarıcısıdır. Feminen ve maskülenin birleştiği çok net, şık, riski olmayan ve her zaman kullanılabilecek, kadınla örtüşen bir kıyafet.
Smokin, her gardıropta bulunması gereken, klasik bir parçadır.

- Tasarımcıların hazır giyim defilelerinden çekildiğini duyuyoruz. Yeni ekonomik durum haute couture endüstrisini de etkiledi mi?
- Bunu ben de merak edip araştırdım ve Couture Haftası'na bugüne kadar katılan bütün markaların bu yıl da var olduklarını gördüm. Çünkü couture'de sürekli olmak çok önemli bir şey. Bir kez katılmazsanız, bugüne kadar yaptığınız tüm çalışmalar boşa gider. Ayrıca anladığım kadarıyla bu yıl koşulları biraz daha rahatlatmışlar. 2004'te ilk gittiğimde, katılmak çok daha zordu. Zaten couture'den hiçbir zaman vazgeçilemez.
Couture olmadan moda olmaz!

- Neden?
- Çünkü öncelikle couture'de, teknik olarak yaratıcı olmanız gerekir. Elde yapıldığı için, yeni şeyler bulup keşfetme şansınız çok daha fazla. Makinenin yapamadıklarını elde yapabilirsiniz. Bu yenilikler Couture Haftası'nda sergilenir, sonra da hazır giyimciler bunlarden ilham alır ve nasıl uygulayabileceklerine bakarlar. Couture vizyon açar, bir laboratuvar gibidir.

SADECE COUTURE GİYEN 200 KADIN VAR
- Peki couture tercih edenlerin sayısında bir azalma görüyor musunuz?
- Couture'ün kendi müşterisi, belki yılda beş yerine üç tane alır ama vazgeçmez. Chanel, Dior gibi ünlü markaların maliyetlerinin ve dolayısıyla da fiyatlarının artması, benim gibi yeni isimlere ilgiyi artırıyor. Çünkü müşteriler malzemede de, işçilikte de kalitenin onlardan aşağı yanı olmadığını görüyor, farklı bakış açısı da hoşlarına gidiyor. Modadaki devam eden kargaşanın da nedeniyle, kişiye özel hazırlanmış tasarımlara talep atracak zamanla zaten. İnsanlar az, öz ama daha iyi şeyler giymek isteyecek.

- Sadece couture giyen, sizin defilenizdeki gibi sabahlığını bile özel yaptıran çok kişi var mı?
- Çok değil ama dünyada bilinen yaklaşık 200 kadar kadın var.
Türkiye'de ise ağırlıklı olarak couture giyinen isimler var. Ama sayıları çok az.
Haberin fotoğrafları