kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Velilere karne baskısı uyarısı

Giriş Saati : 21.01.2009 15:27
Güncelleme : 22.01.2009 00:06
Yeni Haber
Cuma günü 15 milyon öğrencisi karne alarak iki haftalık yarıyıl tatiline girecek. Uzmanlar aileleri, karnedeki kırık notlardan dolayı çocuklarına kötü davranmamaları konusunda uyarıyor.

Kırık notların her zaman telafi edilebileceğini, ancak kırılan bir kalbin tamirinin kolay olmadığına dikkat çeken Erciyes Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Turan, alınan karnenin sadece çocuklara değil, aileler ve eğitim sistemine de verilmiş olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkat çekti.

Karnedeki kırık notlar nedeniyle ailesinden şiddet gören birçok çocuğun anne ve babasına karşı kin ve nefret duyguları beslediğini aktaran Doç. Dr. Turan, bunun sonucu olarak da aile içinde iletişimsizliğin ortaya çıktığını söyledi. Kırık notun her zaman telafi edilebileceğini, ancak kırık kalbin tamirinin kolay olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Turan, çocuklara kızmak yerine onları öğütler vererek teselli etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Ailelerin, karnedeki başarısızlığın nedenini çocuklarıyla birlikte değerlendirmesi gerektiğini dile getiren Turan, "Böyle bir davranış çocuğun kendisine değer verildiğini gösterir ve kendi açısından hatalarını düzeltmek için çaba gösterir. Aksi bir durumda çocuklar hatayı kapatmak için daha farklı yöntemlere başvurabilir. Bu yöntemler arasında intihar veya evden kaçma gibi istenmeyen durumlar bile olabilir." diye konuştu. Karnesi iyi olan çocukların da aşırı ödüllendirilmemesi gerektiğinin altını çizen Turan, Türk aile sisteminin çocukları rüşvetçiliğe alıştırdığını vurguladı.

Çocuklara 'Aferin' demenin bile büyük bir ödül olduğunu aktaran Turan, ödüldeki amacın teşvik olduğunu ve bunun aşırıya kaçmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Çok pahalı hediyeler alınması halinde çocukların başarıya hediye için ulaşmak isteyeceğini ifade eden Turan, "Başarının çocuklara hayatın ileriki yıllarda daha rahat bir yaşam için gerekli olduğunun anlatılması gerekiyor. Buda pahalı ve abartılı ödüller verilerek gerçekleştirilemez. O nedenle karnedeki kırık ve iyi notlar konusunda ailelerin çocuklarına karşı yaklaşımını çok iyi ayarlaması gerekiyor. Aksi halde her iki durumda da istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabiliyor." dedi.

(CİHAN)