kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Baykal'dan 'Çankaya Zirvesi'ne tepki

AA
Giriş Saati : 21.01.2009 19:37
Güncelleme : 21.01.2009 21:40
Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün verdiği yeni yıl yemeğine ilişkin olarak, ''Yargı organlarının başkanlarının iktidar ile buluşturulması kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı ilkesine aykırıdır. yargı organlarının iktidara mesafeli olması gerekir'' dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Baykal'ın başkanlığında toplandı.

Toplantıda yerel seçimlere yönelik aday belirleme çalışmaları ile gündemdeki konular ele alındı.

Genel Başkan Baykal, toplantıda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugün verdiği yeni yıl yemeğini değerlendirerek, yemekte yargı organlarının başkanlarının iktidar ile yakılaştırılmaya çalışıldığını savundu.

Bunun yanlış bir tavır olduğunu ifade eden Baykal, bağımsız ve tarafsız olması gereken yargının iktidarla bir araya getirilerek Anayasa'nın kuvvetler ayrılığı ilkesi açısından tartışmalı bir durumun yaratıldığını ileri sürdü.

''Anayasa'daki kuvvetler ayrılığı prensibi açısından tartışmalı bir yemek olduğu'' değerlendirmesinde bulunan Baykal, yargı organlarının başkanlarının iktidar ile buluşturulması girişiminin siyaset tarihinde ilk kez yaşandığına dikkati çekti. Baykal, ''Yargı organlarının başkanlarının iktidar ile buluşturulması kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı ilkesine aykırıdır. yargı organlarının iktidara mesafeli olması gerekir'' dedi.

Baykal, MYK toplantısında, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in ''Ergenekon'' soruşturması ile ilgili TBMM'de araştırma komisyonu kurulması yönündeki talebe ilişkin sözlerini de değerlendirdi.

Soruşturma kapsamında yapılan kazılarda elde bulunan silahların davadan bağımsız olarak araştırılması ve elde edilen sonuçların hızla kamuoyunun bilgisine sunulması yönündeki görüşlerini yinelen Baykal, iktidarın soruşturma dışında ayrı bir araştırmaya girmekten kaçındığını savundu.
Baykal, komisyon kurulup kurulmaması konusunda Adalet Bakanı'nın değil, Meclisi'in karar verebileceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Şahin'in son günlerde ''yargısız infaz yapılmaması'' yönünde açıklamaları olduğunu ifade eden Baykal, ''Ergenekon'' soruşturmasının ''herkesin hukuku çiğnenerek'' yürütüldüğünü ve bunun artık herkes tarafından görüldüğünü söyledi.

Deniz Baykal, iktidarın ''yargısız infaz yapılmaması'' gibi hukukun en temel kavramlarından birini bu aşamada hatırladığını kaydederek, bu durumu eleştirdi.

Baykal, CHP'nin tavrı ve kamuoyunun tepkisiyle ''Ergenekon'' soruşturmasında hukuk kurallarının çiğnendiğinin artık açıkça ortada olduğunu savunarak, bu durumun kendilerinde ''davaya biraz daha çeki düzen verileceği beklentisini'' oluşturduğunu bildirdi.

Toplantıda, AK Parti'nin ''bütünüyle yolsuzluklara battığının'' her geçen gün biraz daha ortaya çıktığını ifade eden Baykal, böyle bir partinin ve liderinin ''temiz eller operasyonundan'' söz edemeyeceğini savundu.

''Başbakan'ın temiz eller operasyonundan bahsetmesi için önce kendi ellerini temizlemesi lazım'' diyen Baykal, iktidarın dokunulmazlıkların ardına sığındığını öne sürdü.