kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ege Bölgesi deprem izleme merkezi açıldı

Giriş Saati : 21.01.2009 18:48
Güncelleme : 22.01.2009 00:06
Yeni Haber
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ''Depremle ilgili yapılacak her türlü bilimsel araştırma insanlık için çok önemlidir'' dedi.

DEÜ'nün Tınaztepe Yerleşkesi'ndeki Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Ege Bölgesi Deprem İzleme Merkezi, törenle açıldı.
Açılışa katılan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Füzün, Türkiye'nin 1. derece deprem bölgesinde bulunduğunu, Ege Bölgesi'nin de depreme daha yatkın bir alan olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Füzün, ''Depremle ilgili yapılacak her türlü bilimsel araştırma insanlık için çok önemli. Bu merkezde yapılacak araştırmalar insanlığa hizmet edecek'' diye konuştu.

DAUM Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ da 2003'te faaliyete geçen merkezin, önemli projelere imza attığını söyledi.

İki önemli projenin yürütüldüğü DAUM'da, Ege Açılma Sistemleri çalışmaları kapsamında tüm Ege Bölgesi'ni takip ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Akçığ, amaçlarının depreme yol açacak hareketlerin belirlenmesi ve risk bölgelerinin saptanması olduğunu bildirdi.

''Merkezde yürütülen diğer çalışma da İzmir metropolu ile Aliağa ve Menemen ilçelerinde güvenli yapı tasarımı için zeminin sismik davranışlarının modellenmesi yönünde. Bu proje kapsamında elde edilecek verilere göre yerleşim planları yapılacak'' diyen Prof. Dr. Akçığ, merkezde, harekete geçebilecek fay hatlarını tahmin ettiklerini, sadece kesin noktayı belirleyemediklerini söyledi.

AA