kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Seks sırasında salgılanan oxytocin hormonu, stresin terletici etkisini azaltıyor.

Seks yap, strese girmekten kurtul

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
16.01.2009
Avuçlarınızı terletecek, elinizi ayağınıza dolaştıracak bir olaydan önce cinselliğin nimetlerinden yararlanın! 'Oxcytoxin' hormonu sayesinde tatmin edici bir seksin heyecandan eser bırakmayacağını göreceksiniz..
Bir konferans vereceğinizi düşündüğünüz zaman avuç içleriniz terliyor, dizleriniz ve dudaklarınız da heyecandan titriyor mu? Önceden yatakta birazcık terlemeniz, kürsüde soğuk terler dökmenizi önler! Araştırmalara göre; röportaj, tanıtım ve ameliyat gibi stres dolu olaylar öncesinde yapılan seks, heyecanı azaltıyor. Ve seksin rahatlatıcı etkisi bir hafta sürebiliyor.

TANSİYONLARI NORMAL KALDI
Peki, araştırmacılar seksin stres üzerindeki etkisini nasıl ölçtü? Bir grup insan, iki hafta boyunca yaptığı günlük seks aktivitelerini bir kağıda yazdı. Ayrıca yaptıkları tanıtım öncesi ve sırasında ölçülen tansiyonlarını da not etti. Cinsel ilişki yaşayanların, yaşamayanlara oranla çok daha az stresli olduğu ve tansiyonlarının normale çok daha hızlı döndüğü saptandı. Heyecan öncesi seksten uzak duranlarda ise strese bağlı yüksek tansiyon yaşandığı belirlendi.

OXCYTOCIN'İN MARİFETİ
Bu küçük araştırma; tıpkı diğer araştırmalar gibi 'oxytocin' (hipofiz bezinin arka lobundan salgılanan ve süt salgılanması, rahim kaslarının kasılması gibi olaylarda rol oynayan hormonun adı) hormonuna işaret etmektedir. Bu hormon; seks sırasında salgılanır ve stresin terletici işaretlerini azaltır. Fakat hiçbir stres azaltıcı yöntem sağlığınızı tehlikeye sokmaya değmez. Bu yüzden de tatmin edici bir cinsel hayata ancak tek eşli seksle sahip olabileceğinizi unutmayın!