kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gazze'de yıkımın boyutları ortaya çıkıyor

İHA
Giriş Saati : 19.01.2009 19:17
Güncelleme : 19.01.2009 23:23
Yeni Haber
İsrail'in Gazze'ye üç hafta süreyle havadan, karadan ve denizden düzenlediği saldırılarda yaşanan yıkımın boyutları, tarafların ateşkes ilan etmesinin ardından netleşmeye başladı.

İsrail ve Hamas tarafından ateşkes ilan edilmesinin ardından Gazze Şeridi'nde dün geceden bu yana sükunet hakim. Ancak İsrail saldırılarında 4 binden fazla evin tahrip olduğu, 20 binden fazla evin ise oturulamaz hale geldiği, on binlerce kişinin evsiz kaldığı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler yetkilisi John Ging, yarım milyon kişinin temiz suya erişiminin çatışmaların başladığı günden bu yana kısıtlandığını ve Gazze'deki insanların büyük çoğunluğunun enerjiden yoksun olduğunu söyledi.

Bu arada Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, Kuveyt'te düzenlenen Arap Birliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Filistin topraklarında bir ulusal birlik hükümeti kurulması ve seçimlere gidilmesi çağrısında bulundu. İsrail'in operasyonu durdurduğu açıklamasının ardından Hamas da, İsrail askerlerine Gazze'den çekilmeleri için bir hafta süre tanıdığını ve bu süre boyunca roket saldırılarına ara vereceğini açıklamıştı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, bin 300'den fazla Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların ardından Gazze Şeridi'nden mümkün olduğu kadar hızlı çekilmek istediklerini söyledi. Ancak yetkililer şimdiye dek ne kadar asker çektiklerini ve çekilmeyi ne kadar sürede tamamlamayı amaçladıklarını açıklamadı.

İsrail hükümeti ateşkes ilan ederken, operasyonun amacına ulaştığını duyurmuştu. Ateşkes ilan eden Hamas yetkilileri ise, İsrail karşısında 'büyük bir zafer' kazandıklarını söyledi.

Hamas'ın askeri kolunun sözcülerinden Ebu Ubeyde, Hamas'ın roket timlerinin zarar görmediğini, askeri olanaklarını geliştirmeye devam edeceklerini söyledi.

Sözcü, İsrail askerleri bölgeden çekilmeyi bir hafta içinde tamamlamazsa tüm seçeneklere başvuracakları uyarısında bulundu. Hamas'ın Gazze'deki en düzey yetkilisi İsmail Haniye ise, Hamas televizyonunda yayımlanan açıklamasında, İsrail'in amaçlarına ulaşamadığını, tüm yaşadıklarına rağmen Filistinlilerin teslim olmadığını söyledi.

ARAPLARDAN MALİ YARDIM

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz, Gazze Şeridi'nin yeniden imarı için 1 milyar dolar yardım yapacaklarını açıkladı. Arap Birliği Zirvesi'nde yapılan bu açıklamaya diğer liderlerin de destek vermesi ve toplam 2 milyar dolarlık bir fon oluşturulması hedefleniyor.

Gözlemciler, halihazırda iki tarafın da ateşkese uyduğuna ancak bunun her an bozulabileceğine dikkat çekiyor. İsrail'in pazar günü yürürlüğe giren ateşkes açıklamasından hemen sonra Hamas militanları İsrail topraklarına yaklaşık 20 roket fırlattı.

İsrail ise buna hava saldırısıyla yanıt verdi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, bölgeye giden Avrupalı liderlere Gazze'de kalma planları olmadığını söyledi. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Gazze'ye geçişlerin serbest bırakılmasını gerektiğini belirterek, bunun kalıcı barışın sağlanmasına yönelik müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için önemli olduğunu kaydetti.