kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türk gümrük sistemi AB'ye uyacak

Giriş Saati : 19.01.2009 11:45
Güncelleme : 19.01.2009 23:03
Yeni Haber
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş'nin (STM) liderliğindeki konsorsiyumun hazırlayacağı proje kapsamında Avrupa gümrüklerinde kullanılan NCTS sistemi ile Türkiye gümrüklerinde kullanılan BİLGE yazılımının entegrasyonu sağlanacak.

Avrupa Birliği kanunlarına göre, Türkiye'de sistemin devreye alınması ile birlikte Gümrük Mevzuatı açısından AB'ye giriş kriteri sağlanmış olacak.

STM yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'de AB tarafından finanse edilen projeleri yapan Merkezi Finans ve İhale Birimince ihalesi yapılan ''NCTS'in Geliştirilmesi ve BİLGE'yle Bütünleştirilmesi için Teknik Yardım Projesi''ni 13 uluslararası konsorsiyum arasından STM'nin liderliğindeki konsorsiyum kazandı.

Uygulama merkezi ve son kullanıcısı Gümrük Müsteşarlığı olan projenin sözleşmesi, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, Merkezi Finans ve İhale Birimi (CFCU) Başkanı Muhsin Altun ve STM Genel Müdürü Recep Barut tarafından bir süre önce imzalandı.

Proje, sınırları genişleyen Avrupa Topluluğunda kullanılan NCTS'nin (Bilgisayarlı Ortak Transit Sistemi) Türk gümrüklerinde kullanılan BİLGE (Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri) yazılımına entegrasyonunu kapsayacak. BİLGE yazılımı, eşyanın gümrük sahasına girişinden çıkışına kadar tüm gümrük işlemlerinin gerçek zamanlı olarak bilgisayar ortamında yürütülmesine ilişkin olarak kullanılan bir yazılım olarak tanımlanıyor.
Tamamlanma süresi 16 ay olan projeyle BİLGE yazılımı, AB'nin kullandığı NCTS sistemiyle uyumlu hale getirilecek.

Yetkililer, projenin transit sistemin yönetimi ve kontrolü için bir araç olarak hizmet vereceğini, gelişmiş bilgisayar sistemlerinin kullanımı ve verilerin elektronik olarak işlenmesini temel alan sistemin, hataları kanıtlanmış olan kağıt-tabanlı sisteme kıyasla daha modern ve daha verimli bir yönetim sağlayacağını bildirdiler.

PROJENİN HEDEFLERİ

Projenin hedefleri konusunda bilgi veren yetkililer, transit prosedürleri çerçevesindeki tüm dokümanların ülkelerin gümrük müdürlükleri arasında elektronik ortamda paylaşılabileceğini, böylece uluslararası resmi işlemlerin kısa vadede ve hatasız olarak tamamlanabileceğini belirttiler.

Projenin hayata geçmesiyle sahtecilik ve dolandırıcılık vakalarının önlenmesi ve tespitinde iyileştirmeler sağlanacağını ifade eden yetkililer, ''Sistem sayesinde ihracat yapılacak şirket, ilgili ülke gümrüğünden gerçek zamanlı olarak elektronik ortamda sorgulanabilecek. Bu sayede önceki sisteme göre tespitler daha sağlıklı olacak. Bir transit prosedürü çerçevesinde gerçekleştirilen işlemler hızlandırılacak ve bu işlemler güvenlik içinde yapılacak. Gümrük ve idareler arasında iletişim ve koordinasyonu artacak'' dediler.

Sistemin ayrıca ticaretle uğraşanlara da bir çok avantaj sunduğunu anlatan yetkililer, şu bilgileri verdiler:

''Beyanname önceden elektronik olarak gönderilmiş olacağından, gümrükte bekleme süresi kısalacak. Beyannamelerin sunulmasında daha fazla esneklik ve transit prosedürünün daha hızlı tamamlanması sağlanacak. Mal beyanı sırasında kağıt tabanlı bir sistem kullanmanın getirdiği yüksek maliyetler azaltılacak.

Kağıt tabanlı sistemde kullanıcının eksik bilgi beyanı ile birlikte evrakta geri dönülemez bir uygulamaya veya geriye dönük düzeltme işlemlerine sebebiyet vermekteydi. Transit operasyonu daha açık ve net olacak.''
Öte yandan STM'nin proje ortaklarının, bu projeyi daha önce kendi ülkesinde uygulayan Romanya'dan SIVECO S.A. ve Koçsistem Bilgi ve İletişim Hizmetleri A.Ş olduğu, uluslararası danışmanlık firması olan KPMG'nin de projede iş paketinin bulunduğu kaydedildi.

STM yetkilileri, hazırlayacakları projenin STM açısından bir kamu kuruluşunda, AB bütçesiyle yapılacak ilk iş olacağını, bu nedenle projeyi çok önemsediklerini belirttiler.

AA