kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Etyen Mahçupyan: İhmalle ilgili soruşturma, İstanbul'a da yansıyacaktır...

Mahçupyan: Artık siyasi bir irade var

Çağdaş ÇETİNDEMİR - SABAH
18.01.2009
Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun, olayda ihmali olanlar hakkındaki raporunun Başbakan tarafından kabul edilmesini, Mahçupyan böyle değerlendirdi..
Hrant Dink'in eşi Rakel Dink'in Başbakan Tayyip Erdoğan'a yazdığı mektubun ardından görevlendirilen Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun ekimde hazırladığı raporla, cinayette Trabzon Emniyeti, Trabzon Jandarma ve İstanbul Emniyeti'ndeki sorumlular hakkında soruşturma başlatılması tavsiye edildi. Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz günlerde bu rapora onay verdi. Bu karar, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ile İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer hakkında "görevi ihmal" iddiasıyla inceleme yolunu açtı. Davayı psikolojik etkilerinden ötürü titizlikle takip edemediğini kaydeden Agos Genel Yayın Yönetmeni Etyen Mahçupyan, Başbakan'ın rapora olur vermesinin önemine işaret ederek şöyle dedi: "Rapor kişilerden bağımsız olarak işin üzerine gidilmesine taraftar olunduğunu gösteriyor. Burada Ergenekon davasıyla Hrant Dink davası arasında bağlantı kurulabileceğinin varsayıldığını düşünüyorum. Böyle bir davada siyasi iradenin olması en kritik şey. Ve o siyasi irade var görünüyor."

'EYLEM EKSİKLİĞİ VAR'
Davanın kriminal ve siyasi yönü olduğunu söyleyen Mahçupyan, "Kriminal taraf ihmali ortaya koyuyor. Siyasi taraf ise belki de ilk düğmeye basmanın siyaseten cereyan ettiğini gösteriyor. Hrant'ın ölümünde bilgi eksikliği yok. Eylem eksikliği var. Olay, Trabzon, Ankara, İstanbul üçgeninde geçiyor. İhmalle ilgili soruşturmanın eninde sonunda İstanbul'a da yansıyacağını düşünüyorum" dedi. Gazeteci Aydın Engin ise yargılanma sürecinde bir arpa boyu yol alındığını savunarak, "Katil yakalandı. O günden bu yana üç beş tetikçi dışında savcıların eline cinayetin derinleştirilmesine hizmet edecek bilgiler inatla konmuyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ın çok önemli raporunun başına gelenler, bu yeni raporun da başına gelebilir, raflarda tozlanmaya bırakılabilir" dedi.