kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

NATO'da yeni genel sekreter arayışları

Giriş Saati : 19.01.2009 15:00
Güncelleme : 19.01.2009 23:23
Yeni Haber
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer bu yılın ortasında görevini bırakmaya hazırlanırken, İttifak kulislerinde yeni genel sekreter adaylarının isimlerine ilişkin tartışmalar başladı.

Genel sekreterliğe 2004 yılının ocak ayında atanan Hollanda'nın eski dışişleri bakanı Jaap de Hoop Scheffer, 31 Temmuz 2009'da koltuğunu devrederek Brüksel'den ayrılacak.

NATO'nun en üst düzey makamlarında yeni genel sekreterin adının belirlenmesine ilişkin tartışmaların devam ettiğini bildiren kaynaklar, ''İlk aşamada kimlerin bu göreve atanabileceğinden ziyade kimlerin atanamayacağı konuşuluyor, elemeler yapılıyor'' dediler.

NATO'nun yeni genel sekreterinin isminin belirlenmesi sürecinin başladığı, bu süreçte yeni ABD Başkanı Barack Obama'nın ve yönetiminin etkisinin ağırlıklı olacağı, adayların isimlerinin nisan ayında yapılacak NATO zirvesi sırasında netlik kazanabileceği ifade ediliyor.

Diplomatik kaynaklar, bugünkü aşamada ismi geçen adayların Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen ve Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski olduğunu, yeni genel sekreter atamasında İskandinav ülkelerinin veya eski Varşova Paktı üyelerinin şanslarının daha yüksek gözüktüğünü belirtiyorlar.

NATO'da Genel Sekreter, bir Avrupalı müttefik ülkenin bakanlık yapmış siyasetçileri arasından seçiliyor. Avrupa Kuvvetleri Komutanı (SACEUR) ise Amerikalı oluyor.

Fransa, NATO Genel Sekreteri'nin, İttifak'ın İngilizce ile birlikte resmi dili olan Fransızca bilmesine önem ve öncelik veriyor.

AA