kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yeni otoyollara zam

Giriş Saati : 19.01.2009 10:48
Güncelleme : 19.01.2009 23:03
Yeni Haber
Gebze'den İzmir'e uzanacak yeni otoyol ve Körfez'e yapılacak köprüden geçiş ücretleri artırıldı. Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü, 9 Nisanda ihale edilecek İzmit Körfez Geçişi tavan ücretini otomobiller için 30 dolara, otoyoldan geçişi ise kilometre bazında 0,050 dolara çıkardı.

Alınan bilgiye göre, Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin batısında Kuzey-Güney koridorunda ulaşımı rahatlatmak üzere hazırladığı yeni otoyol projesinin tekliflerini 9 Nisan 2009'da alacak.

Yap-işlet-devret yöntemiyle ihale edilecek projeyle, pek çok yerli ve yabancı firma yakından ilgileniyor. Ulaştırma Bakanlığı, fizibilitesini hazırlattığı 6 yeni otoyol ve İstanbul'a 3. Köprü projelerinde aynı finansal yöntemi uygulayacağı için İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu'nu diğer projelerde gösterge olarak kabul edecek. Bakanlık, bu nedenle İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Projesi'ne özel bir önem veriyor.

Küresel finansal krizden dolayı ihaleyle ilgilenen firmalar, projenin daha cazip hale getirilmesi talebinde bulundu. Bunun üzerine Karayolları Genel Müdürlüğü, projenin geçiş ücretleri, kredi temini ve kamulaştırmalarda firmalar lehine iyileştirme yaptı. İhale şartnamesinde yapılan değişiklikler, zeyilname ile firmalara bildirildi.

''İşletmenin açıldığı yıl'' için belirlenen tavan geçiş ücretleri, ''2008 yılı'' bazlı hesaplanacak. Buna göre, daha önce KDV hariç 26.55 dolar olarak belirlenen İzmit Körfez Geçişi'nden otomobiller için başlangıç geçiş ücreti 30 dolara çıkarıldı.

Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu'ndan geçiş ise kilometre bazında 0,028 dolardan 0,050 dolara yükseltildi. Otoyolun uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanıyor.

KAMULAŞTIRMA VE KREDİ

Şartnamedeki kamulaştırma işlerine ilişkin değişikliğe göre, kamulaştırma işlemleri, kanun hükümlerine göre idare tarafından yapılacak. Ancak projenin daha cazip hale getirilmesi amacıyla ihaleyi kazanan firmaya yüklenecek kamulaştırma oranı düşürüldü. Daha önce, 700 milyon TL'ye kadarki kamulaştırma bedeli firmaya yüklenirken, bu oran son değişiklikle 400 milyon TL'ye indirildi.

Diğer yandan, ihaleyi kazanan firmayla sözleşme imzalanmasından itibaren, firmanın 180 gün içinde krediyi temin etmesi gerekiyordu. Küresel finansal kriz nedeniyle firmaların kredi temininde karşılaşabilecekleri zorlukları aşmaları için şartnamede kredi temini süresi 6 ay olarak belirlenirken, firmanın kredi temini için ek süre talep etmesi durumunda, idarenin de uygun görmesi halinde bu sürecin 1 yıl uzatılmasına imkan sağlandı.

PROJE

Karayolları Genel Müdürlüğü, 9 Nisandaki ihalede, katılımcı firmalardan Körfez geçişi ve otoyol için işletme yılı süresi talep edecek. Bu kapsamda, şartname koşullarını yerine getiren ve en kısa süreyi taahhüt eden firma ihaleyi kazanacak.

İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu, Gebze'den başlayacak ve Körfez'i köprüyle geçerek Orhangazi'ye bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir'den geçerek İzmir'e uzanacak.

AA