kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Havayolları kemerleri uçak kiralayıp sıkacak

DİLEK TAŞ
19.01.2009
Havacılık sektörü krize karşı önlemler geliştirdi. Bazı havayolları kiraladığı uçakları artırıyor, bazıları ise geniş gövdeli uçaklarla daha az sefer yapıyor..
Düşen petrol fiyatları nedeniyle dünya, iflasa sürüklenen 30'a yakın havayolu nedeniyle kriz ortamına önceden girerken Türk özel havacılık sektörü 2009'a tedbirlerle girdi. 2008'i ilk 9 ay petrol fiyatlarının yüksekliği daha sonrasında ise talep yetersizliği nedeniyle zor geçiren sektörü 2009'da da zor bir yıl bekliyor. Bazı havayolları bu dönemde riski minimuma indirmek için yurtdışına kiraladığı uçak sayısını artırırken bazıları ise daha az ancak daha büyük uçaklarla daha fazla yolcu taşımayı hedefliyor. Rus Havacılık sektörünün liberalleşmesiyle Türk havacılık şirketlerinin bu alandaki rekabeti de artıyor. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu, geçen yıl 70 milyon olarak geçekleşen yolcu sayısında bu yıl 10 milyonluk bir artış öngördüklerini kaydetti. Sektördeki filolarda ise ciddi bir büyüme beklenmiyor.

FİYATLARDA İNDİRİM YOK
Alioğlu, petrol fiyatlarındaki düşüşün bu yıl havacılık sektörünü olumlu etkileyeceğini ancak döviz kurundaki değişikliklerin bu avantajı yok edeceğini bu nedenle bilet fiyatlarında düşüş beklenmemesi gerektiğini vurguladı.

ONUR HAVAYOLLARI
3 uçağımızı daha Suudi Arabistan'a kiraladık. İç ve turistik dış hatlarda %10 küçülme bekliyoruz. Miktarı yurtdışına kiralıyoruz.

PEGASUS
İstanbul ve Antalya'dan Rus şehirlerine tarifeli seferlerle yüzde 85 doluluk hedefliyor. AR-GE bölümü ile yakıttan yüzde 5 tasarruf sağlıyor.

SUN EXSPRESS
Antalya ve İstanbul Sabiha Gökçen'den yapılan seferlerin sayısını artırıyor, yeni destinasyonlara uçmayı hedefliyor.

ATLASJET
2008'de 12 uçak, 1764 koltuk kapasitesi yerine bu yıl 11 uçak, 2272 koltuk kapasitesi yaratacak. Bu yıl günlük 12 seferle 2 milyon koltuk arzı yaratacak.