kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

BBC yayın kuralları

BBC'nin konuyla ilgili bazı kuralları şöyle sıralanabilir:
* Uğraşımız adil ve açık fikirli olmak, çatışan değişik görüşleri irdeleyerek bellibaşlı tüm bakış açılarını yansıtmaktır. Bir konuyu işlerken nesnel ve hakça davranmalıyız.
* Haberin özünü yakalamak için elden gelen her çabayı gösterir ve haberi açıklarken somut bilgilerden hareket ederiz. Alanımızdaki uzmanlığımız yaşadığımız dünyanın gerekli kıldığı otorite ve analizi sağlayacaktır.
* Yayıncılık iftiradan mahkemeye itaatsizliğe, müstehcenlikten sağlık ve güvenliğe dek uzanan alanları kapsayan pek çok kanuna tabidir. Bu bakımdan yalnızca yayınladıklarımız değil, yayın içeriğini nasıl hazırladığımızda da hukuki sorunlar doğurabilir. BBC'nin Program Hukuk Danışmanlığı bünyesinde çalışan kendi program avukatları vardır; hukuksal riskler taşıyan içerikle ilgili olarak onlara mümkün olduğunca erken danışılmalıdır. Avukatlarımızın hukuken sakıncalı bulduğu bir programı buna rağmen hazırlayıp yayınlama kararı mutlaka en yüksek düzeydeki editörlere ve Yayın Politikası Daire Başkanı'na danışılmalıdır.
* Normal olarak iddia ve ithamlar canlı yayınlarda metinsiz mülakatlar yapılarak haberleştirilmemelidir. Şunlar göz önünde bulundurulmalıdır: a) haberin verilmesinde önemli bir kamu yararı olup olmadığı, b) kaynağın büsbütün güvenilir, inandırıcı biri olup olmadığı, konuyu yeterince bilip bilmediği, c) herhangi bir hukuksal sorun olup olmadığı, d) güvenlik kaygıları, e) ciddi ithamlara hedef olan kişi veya kuruluşlardan iddialara tepki istenip istenmediği.
* Haklı editoryal nedenler olduğu sürece editoryal özgürlüğümüzü tartışma yelpazesinin herhangi bir noktasında yer alan herhangi bir konuyu işlemek için kullanırız, (ancak) tartışmalı konularda taraflı durmaktan veya görüşler arasında dengesizlik yaratmaktan kaçınırız.
* Bir bireyi veya kuruluşu, yasaları çiğnemekle, ahlaksızlık veya yetersizlikle itham ettiğimiz ya da onlar hakkında ağır, yıkıcı eleştiriler getirdiğimiz zamanlarda, eleştirilenlere "cevap hakkı", bir başka deyişle, yayından önce iddialara cevap verme fırsatı tanınacağı varsayılır. Cevap talebi (yapıldığı) usulünce kayda geçirilmelidir. Alınacak cevap adil ve doğru biçimde yansıtılmalı ve cevaba, normal olarak, iddia ve ithamların yer aldığı program içinde yer verilmeli, cevap iddialarla aynı zamanda yayınlanmalıdır.
* İthamın duyulmasında kamu yararı olmalı, doğruluğuna inanmamız için sağlam gerekçeler bulunmalıdır. İthamların hedefi olan birey veya kuruluşlardan cevap istemeden iddiaları yayınlama kararı almışsak, bunun nedenleri tanıklara müdahale olasılığı veya iddiaların yayınını geciktirme hatta engelleme amaçlı hukuksal girişim başlatma olasılığı olabilir.