kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

YÖK'e talimat

Zaman gazetesinde çıkan ve Çevik Bir'in, dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz'e gönderdiği talimat yazısı, hepimizin bildiği bir gerçeği teyit ediyor. Meslek liselerinin önündeki katsayı engeli, 28 Şubat'ın ürünü.
Hatırlatalım: Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (OBP), öğrenci seçme sınavında değerlendirmeye alınmasının "irticacı" kuruluşlara yaradığını belirterek, 2547 sayılı kanunun YÖK'e tanıdığı "ayarlama yapma" yetkisinin kullanılmasını ve OBP'nin sonuçlara etkisinin azaltılmasını istiyor. Talimat mektubunun tarihi, Temmuz 1998 . YÖK, OBP ile oynamamakla birlikte, 1999'dan itibaren meslek lisesi mezunlarının önüne katsayı engelini çıkartıyor. Böylece, İmam Hatip de dahil, bu liselerde okuyan 800 bin öğrencinin arzu ettikleri üniversitelere girmeleri zorlaştırılıyor.
Yeni YÖK yönetimi, Türkiye'nin yıllardır kanayan yarasına bir çare bulmaya çalışıyor. Zira sadece İmam Hatipliler değil, çok sayıda meslek lisesi mezunu da, söz konusu mağduriyeti paylaşıyor. Ama bizdeki takıntılı zihniyet, başörtülü kızın üniversiteye devam etmesini istemediği gibi, İmam Hatip mezunlarının da, -diğer liselerden gelenlerle eşit şartlarda yarışmasını ve imtihanı kazandığı takdirde-istediği üniversiteye girebilmesini onaylamıyor.
Son atamalardan sonra YÖK'e farklı bir zihniyetin hâkim olduğu doğru. Ama şunu hemen ifade edelim ki, birçok kişi, Çevik Bir Paşa'nın talimatıyla hareket eden Kemal Gürüz yerine, yeni YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ı tercih eder. Daha sivil, daha demokrat. Bu bile yetmez mi?