kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Akşam yemeği fiyatına Venedik tatili

MELİS TOSYALI / PARA
24.12.2008
99 euro’dan başlayan paskalya turlarının sınırı genişliyor. Acenteler diğer destinasyonlar için de fiyat düşürüyor. 99 euro’ya Mısır, Venedik ve Uzakdoğu, 199 euro’ya Dalmaçya Kıyıları turları başladı...
Globalleşmenin külfetleri kadar nimetleri de var. Birçok alanda sınırların ortadan kalkması, maliyetleri inanılmaz düşürebiliyor. Özelikle Avrupalıların yıllardır yararlandığı ekonomik tatil avantajlarından nihayet Türk turistler de payını almaya başladı. Bazı dönemlerde fiyatları neredeyse yarı yarıya düşer yurtdışı turlarına milyonlarca turist akın ediyor. Sezon dışı olarak da adlandırılan bu turizm pastasının büyüklüğü, sadece Paskalya dönemleri 2.5 milyon euro olmak üzere, 10 milyon euro'ya ulaşmış durumda. Global kriz beklentileri biraz düşürse de acenteler, 2009'da promosyonlu fiyatlarla yurtdışına götürdükleri turist sayısını en az ikiye katlamayı hedefliyor.

TUR FİYATLARI VE FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Haftalık ekonomi dergisi Para'nın haberine göre çoğu yurtdışı turu, çok pahalı bulunduğu için, daha önceleri yüksek gelir seviyesine sahip kısıtlı bir kesim dışında neredeyse hiç rağbet görmüyordu. Ancak özellikle acenteler tarafından düzenlenen ve 99 euro'dan başlayan cazip kampanyalar ilgiyi inanılmaz artırmış durumda.

Ancak hemen belirtelim. başta İspanya ve İtalya olmak üzere birçok Avrupa ülkesine düzenlenen turlardaki fiyat düşüşünün tek nedeni global kriz değil.Son birkaç yıldır bayramlar ve özel turlarla ülkemize turist getiren charter uçaklar, boş dönmemesi için acentelere makul fiyatlara kiralanıyor. Bu da fiyat düşüşünde en büyük rolü oynuyor. Bunabir de İspanya ve İtalya'da da ofisleri 2009 yılında 300 euro'ya bir haftalık Brezilya turu düzenlenecek bulunan yerli acentelerimizin bu bölgelerdeki otellerle yaptığı anlaşmalar dahil olunca, ortaya bu ekonomik fiyatlar çıkıyor.

Böylece Barselona, Roma, Prag ve Paris gibi merkezlerin yıl boyunca 400-800 euro olan tatil fiyatları 99 euro'lara kadar düşüyor. Üstelik ulaşım, yarım pansiyon konaklama, otel transferi ve yarım günlük panoramik şehir turu da bu fiyatlara dahil. Ancak havalimanı vergisi, seyahat sağlık sigortası, vize ücreti ve yurtdışı çıkış fonu bedelinin dahil olmadığını da belirtmekte fayda var. Yine fiyatlara dahil olmayan ekstra turların ücretleri ise ortalama 20 euro'dan başlıyor.

499 EURO'YA BENELÜKS TURU
Son dönemlerde "paskalya turizmi" olarak adlandırılan bu yöntem giderek diğer dönemelere ve farklı destinasyonlara da yayılıyor. Yılbaşı, İspanyolların Puente bayramı ve tüm Avrupa'da 15 Ağustos tarihinde kutlanılan Meryem Ana günü gibi tüm özel günlerde de turizmin gözdesi yabancı kentleri yurtiçi tatil fiyatlarına gezmek mümkün.

Birkaç yıldır yurtdışında tatil yapmakisteyenlerin gözdesi olan bu turlar, ramazan ve kurban bayramında beklediği doluluk oranını yakalayamayan acentelerin de yüzünü güldürüyor. Bu yüzden,başta sadece İspanya, İtalya ve Fransa'yla sınırlı olan rotalara yenileri ekleniyor.Bunlar arasında Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Avusturya ve Danimarkabaşı çekiyor.

Kendini "ekonomik tatil uzmanı" olarak lanse eden Bamtur da fiyatları 99 euro'dan başlayan bu turların rotasını genişletmeyi hedefliyor. Sadece yılbaşında 300 kişiyi yurtdışına götüren Bamtur'un Yurtdışı Operasyonlar Müdürü Eda Aner, bugüne kadar en yoğun ilgiyi Kahire,Yunanistan, Madrid ve Barselona'nın gördüğünü anlatıyor. Aner,2009'da 499 euro olan 1 haftalık Benelüks turunun da revaçta olacağını öngörüyor.Aner'e göre, ilgi toplayacak diğer destinasyonlar arasında Saraybosna, Üsküp, Ohrip ve Dalmaçya Kıyıları da var.Bamtur'la bu bölgeleri ziyaret etmenin bedeli ise 199 ila 299 euro arasında değişiyor.Bu yıl toplamda 10 bin kişiyi promosyonlu fiyatlarla yurtdışına götürdüklerini söyleyen Aner, "2009'da bu rakamı en az yüzde 50 artırmayı hedefliyoruz"diyor.

99 EURO'YA BANGKOK-PATTAYA
Ekonomik turlarda en iddialı atağı ise yılda 13 bin kişiyi bu fiyatlarla yurtdışına çıkaran Baracuda Tour yapıyor. Bu acente, Uzakdoğu'daki birçok destinasyona sadece 99 euro'dan 6 günlük tur düzenlemeye başladı. Baracuda Tour Yönetim Kurulu Başkanı Cem Polatoğlu, Türkiye'de uzun süredir uygulanan"komisyon" yöntemini Uzakdoğu'ya da taşıyarak fiyatları düşürdüklerini söylüyor.Şirket, bu bölgedeki kuyumcular ve hediyelik eşya dükkanlarıyla anlaşmalar yaparak, bu işletmelerin transfer için kullanılan otobüslerin parasını ödemelerini sağlamış.Ayrıca, 4 farklı kategoriden otellerle geceliği 10 dolardan başlayan fiyatlara anlaşma yapılmış. Baracuda'nın rehberlik hizmeti veren beş çalışanı sürekli olarak Bangkok'ta bulunuyormuş. Polatoğlu, "Müşterilerimiz millerini kullanarak ve sadece 99 euro ödeyerek Bangkok Pattaya'da 1 hafta tatil yapabiliyor" diyor.

Can Polatoğlu, bu ekonomik turlar aracılığıyla yılbaşında yurtdışı seyahati yapmanın İstanbul'da lüks bir eğlenceye katılmakla neredeyse aynı fiyatlara geldiğinin altını çiziyor. Polatoğlu'na göre, yılbaşı gecesini yurtdışında geçirmek isteyenlerin çoğu bu yıl 4 gecelik Roma,Paris, Madrid, Prag, Moskova, Sicilya ve Milano turlarını tercih edecek.

YENİ ROTA CEBU
Can Polatoğlu ve Baracuda Tour'un yurtdışı turların gelişmesi ve destinasyonların genişlemesindeki payı yadsınamaz.Özellikle, son yıllarda Mısır'daki ünlü Şarm el Şeyh (Sharm el Sheikh) ve Tayland'daki Phi Phi Adası gibi destinasyonların acentelerin listesine eklenmesinde Polatoğlu önemli rol oynadı. Baracuda Tour, 2009'da da yepyeni destinasyonlara tur düzenlemeyi planlıyor.Polatoğlu'nun yeni projelerinin başında Filipinler'in Cebu Adası bulunuyor. Bu adaya düzenleyecekleri "haute couture" (kişiye özel) turların yine ekonomik fiyatlarla sunulacağını söyleyen Polatoğlu,"Helikopterle çevre adaları gezmek ve mavi köpekbalığı avlamak gibi farklı heyecanlardan hoşlananların 2009'da rotasını Cebu'ya çevireceğini düşünüyorum" diyor.