kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
EMRE AKÖZ

Türkiye'nin apoletli düzeni

Bir okurumuzun sorusu üzerine geçenlerde, ' Askeriyenin Etki Alanı Ne Kadar' başlıklı bir yazı kaleme almıştım.
O yazıda örnek yoktu. Konu daha çok yapısal-kuramsal açıdan ele alınıyordu. Bu arada gayet çarpıcı bir örnek açığa çıktı.
28 Şubat (1997) örtülü darbe döneminin güçlü komutanı, Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Çevik Bir, Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK) bir yazı göndererek katsayı sisteminin değiştirilmesini istemişti.
Gizli ve kişiye özel damgalı belge, dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz'e yazılmıştı. Org. Çevik Bir, 'Ortaöğretim Başarı Puanının' irticacı çevrelere yaradığını iddia ederek, gerekli düzenlenmenin yapılmasını istiyordu.
14 Temmuz 1998'de YÖK'e gönderilen yazıda talep edilenleri yapmak mümkün değildi. Ancak YÖK aynı çizgide başka bir karar aldı ve 1999'dan itibaren meslek lisesi öğrencilerini mağdur eden katsayı sistemine geçti. ( Burak Kılıç'ın haberi, Zaman, 14 Ocak )
Şimdi dikkatinizi çekerim:
Çevik Bir'in yazısının üstünde " Genelkurmay Başkanlığı/Ankara " ibaresi yer alıyordu. Yani bu, kişisel değil, kurumsal bir talepti.
Görev kapsamına girmemesine rağmen Genelkurmay, üniversite sınavındaki katsayı konusuyla ilgileniyor, YÖK yönetimi de bu yönde karar çıkarıyordu.
Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren ve dolayısıyla hükümetin, yani seçilmiş siyasetçilerin vermesi gereken bir kararı; biri kılıçlı, diğeri kalemli iki bürokrat kendi aralarında alıyordu.
Olacak iş değil ama bizde düzen böyle.
Bu örnek 10 yıl öncesindendi. Acaba şu sıralar ne tür yazılar, uyarılar gidiyor askeriyeden? "
Başbakan Erdoğan'ın Alevi açılımını Genelkurmay destekliyor " desem inanır mısınız?