kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Nâzım'ın hazinesi için kollar sıvandı

OLKAN ÖZYURT İSTANBUL
15.01.2009
Nâzım Hikmet'in senaryosunu yazdığı iki animasyon film, Sovyet arşivlerinden gün yüzüne çıktı. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, "Arşiv için Rus yetkililerle görüşeceğiz. Bize verirler mi bilmiyorum" dedi..
Türkiye'de yaşadığı dönemde çektiği, kayıp olan 'Güneşe Doğru' filmi ile 'İstanbul Senfonisi' ve 'Bursa Senfonisi' adlı belgeselleri hâlâ bulunamayan şair Nazım Hikmet'in, Sovyetler Birliği'nde hayatını sürdürürken senaryosunu yazdığı 'Hanen Barışla Dolsun' ve 'Sevdalı Bulut' adlı animasyon filmleri Türkiye'de ilk defa gün yüzüne çıktı.

SAVAŞ KARŞITI TEMALI
Araştırmacı Melih Güneş'in çabalarıyla Sovyetler Birliği devlet arşivi ile Nâzım'ın eşi Vera Tulyakova'nın kişisel arşivinde yaptığı çalışmalar sonucu bulunan filmlerden 'Hanen Barışla Dolsun' geçen pazartesi günü Akatlar Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir etkinlikte ilk kez Türkiye'de gösterildi. Yönetmenliğini, Türkiye'nin Kalbi Ankara belgeseli ile Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'nda filme alan Sergei Yutkeviç'in yaptığı belgesel, savaş karşıtı temasıyla ön plana çıkıyor. 23 dakikalık film 1959'da çekilmiş.

'RUSLAR DEĞER VERİYOR'
Arşivde, Nâzım'ın yayımlanmayan kitapları, şiirleri, pek bilinmeyen ses kayıtları, Türkçeye çevrilmemiş oyunlarının olduğunu anlatan Güneş, "Sovyetler Birliği, Nâzım Hikmet'in değerini çok iyi biliyor. Devlet arşivinde yaklaşık 700 başlık altında binlerce sayfa doküman var. İlgimi çekip edindiğim belgeler 3 bin sayfadan fazla" ifadesini kullanıyor. Nâzım Hikmet'in yeniden Türk vatandaşı olmasının mimarı Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ise bu arşivin zenginliğinin farkında olduklarını, Rusya Federasyonu'ndan yetkili mercilerle bu konuyu ilerleyen günlerde görüşeceklerini söylüyor ve ekliyor: "Fakat, Rusya, bu arşivi bize verir şimdilik bir şey söylemek zor."