kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama'ya Türk lokumu gönderiliyor

Giriş Saati : 15.01.2009 11:13
Güncelleme : 15.01.2009 22:55
Yeni Haber
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanlığı'nı 20 Ocak'ta devralacak olan Barack Obama'ya Edirne'den Türk lokumu gönderiliyor.

Edirne'nin meşhur badem ezmesi ve Deva-i Misk adı verilen özel bir karışım Sv. Georgi Kilisesi Rahibi Aleksandre Çıkırık tarafından başkana takdim edilecek. Edirne'de faaliyet gösteren Aslanzade Şekerleme tarafından özel olarak üretilen Ay-yıldız motifli lokum kilisede rahibe teslim edildi. Lokumu teslim alan Rahip Aleksandre Çıkırık, Edirne'nin en güzel tadı olan lokumu ABD'nin yeni Başkanı Obama'ya vermekten mutluluk duyacağını söyledi.

Amerika'da yeni başkanların göreve başlaması nedeniyle dünyanın birçok yerinden davet edilen kişilere kahvaltı verildiğini anlatan Rahip Çıkırık, kendisinin de bu amaçla ABD'ye gideceğini belirtti.

Kendisinin davet edilme sürecini anlatan Aleksandre Çıkırık, "Amerika'da yaşayan Bulgar kökenli akademisyen karı-koca geçen yıl Edirne'ye geldi. Çarşıda dolaşırlarken kilise tabelasını görüyorlar. Daha sonra kiliseye gelerek kendisi ile tanıştılar. Burada kendilerine Edirne'nin misafirperverliği gösterdik. İlgiden memnun kalan akademisyen bir gece burada kaldı. Ertesi gün görmedikleri başka yerleri de gösterdik. Çok mutlu ayrıldılar. Bunlar başka bir zamanda daha kalabalık bir grupla bir kez daha geldiler. Burada bir gece kaldılar. Konsolosluğun büyük katkısı oldu. Konsolos, buradaki dostluğu, barışı ve kardeşliği anlattı. Bunlar Bulgaristan ve Amerika'ya döndüklerinde burada Müslüman ve Hıristiyanların nasıl birlikte yaşadıklarını anlattılar. Buradaki camileri de gezdiler. Çok mutlu oldular." dedi.

Çıkırık, Amerikalı yetkililerin başkanın verdiği kahvaltıya kimleri davet edecekleri konusunda Bulgar akademisyen çifte danıştıklarını kaydederek çiftin kendi ismini verdiğini dile getirdi. Amerika'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na davetiyelerinin geldiğini ifade eden Çıkırık, vize işlemlerini tamamlayarak 3 Şubat tarihinde ABD'ye gideceğini açıkladı.

Sv. Georgi Kilisesi Rahibi, Yeni başkan Barack Obama'ya merhaba deyip lokumumuzu hediye edeceğiz. Lokumumuzu takdim ettikten sonra onları Edirne'ye davet edeceğiz. Böylece iki ülke arasında köprüler kurulur. İnşallah hayırlı işler olur." diye konuştu.

Edirne'nin Badem Ezmesi'ni ve Deva-i Misk'ini üreten Arif Meriç ise bütün dünyanın acı çektiği bir dönemde tatlı olan badem ezmesini ay-yıldızlı bayrakla süsleyerek yeni Başkan Barack Obama'ya vermek istediklerini kaydetti. Meriç, yeni başkanın göreve başlaması nedeniyle enerjiye ihtiyacının olacağını belirterek bunun için kendilerine Deva-i Misk göndereceklerini sözlerine ekledi.

(CİHAN)