kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hiroşima'dan sağ kalanlar Obama'yı bekliyor

Giriş Saati : 14.01.2009 09:39
Güncelleme : 14.01.2009 18:35
Yeni Haber
Dünyada atom bombası atılan ilk kent olan Japonya'nın Hiroşima kentinde bu felaketten sağ olarak kurtulanlar, ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın kenti ziyaret eden görev başındaki ilk ABD başkanı olmasını umuyor.

Hiroşima sakinlerinin, Obama'ya, insanlık tarihinin ilk nükleer saldırısının yapıldığı kentte ölenler anısına inşa edilmiş olan barış müzesini ziyaret etmesi için mektup yazdığı ve dünyayı nükleer silahsızlanma yoluna sokması için girişim başlatmasını istediği belirtiliyor.

ABD'nin 6 Ağustos 1945'te attığı ilk atom bombası 140 binden fazla insanın ölümüne yol açmış, 3 gün sonra Nagazaki'yi hedef alan, insanlık tarihinde atılan son atom bombası ise 70 bin kişiyi öldürmüştü.

Bombalardan sonra Japonya teslim olmuş, İkinci Dünya Savaşı sona ermişti, ama "Japonya'nın boyun eğmesi için nükleer bomba kullanılması gerekli miydi" konusundaki tartışmalar bugüne kadar sona ermedi, bombalardan hayatta kalanlar da nükleer bomba kullanımının yasaklanmasını istemekten hiç vazgeçmedi.

ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın ''nükleer bombasız bir dünya sözünden'' umutlanan atom bombasından sağ kalanlar, şimdilerde onun ziyaretini bekliyor.

Obama'ya mektup gönderilmesi fikrini ortaya atan bölgesel Chugoku Shimbun gazetesinin yazı işleri müdürü Keisuke Yoshihara, ''Onun Hiroşima'yı görmesini istiyoruz, çünkü o, nükleer füzeleri fırlatma düğmesine basabilecek biri'' açıklamasında bulundu.

Görev başındaki hiçbir ABD Başkanı Hiroşima'ya gitmedi. Jimmy Carter ile Richard Nixon kente gitti ancak ziyaretleri sırasında artık başkan değillerdi. Hiroşima'yı ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili ise Temsilciler Meclisi'nin mevcut Başkanı Nancy Pelosi oldu. Pelosi, geçen yıl kenti ziyaret etmişti.