kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Müslüman Türkiye'nin askeri bizi korusun"

13.01.2009
İsrail'in Gazze operasyonunun sona ermesi için Mısır'ın başkenti Kahire'ye dün gelen Hamaslı yetkililer Türk diplomatların arabuluculuğunda ateşkesi görüşüyor. Hamas, planın sınıra yabancı askeri gözlemci maddesi için 'Yalnızca Türk askerine evet' dedi..
İsrail'in Gazze operasyonu kent merkezlerine ilerleyişin başladığı ve sıcak çatışmaların arttığı yeni bir aşamaya girerken Mısır'da diplomatlar ateşkes için çözüm yolları aramaya devam ediyor. Dün Hamas'tan bir grubun da katıldığı Kahire'deki görüşmelerde Türkiye'nin Gazze sınırına barış gücü göndermesi formülü ağırlık kazandı. Mısır'ın El Hayat gazetesi dün Hamas kaynaklarına dayandırdığı haberinde "Türkiye'nin Refah sınır kapısına askeri gözlemci göndermesine Hamas onay verdi" denildi. Hamas yetkililerinin yapılan ateşkes görüşmelerinde "Yabancı bir askeri gücü işgalci olarak algılarız. Gazze sınırında böyle bir şey istemeyiz. Ancak Türkiye Müslüman bir ülke olmasından dolayı Gazze sınırında asker bulundurabilir" dediği öğrenildi. Bu önerinin sürgündeki Hamas lideri Halid Meşal'e de Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Suriye ziyareti sırasında iletildiği ve olumlu yanıt alındığı belirtildi.

İRAN'DAN TAM DESTEK
Hamas lideri İsmail Haniye'nin dün "Çocuklarımızın akan kanının durması için çözüm önerilerine açığız" demesi de ateşkes yolunda bir işaret olarak yorumlandı. Ancak Hamas yetkilileri Türk askerinin sınıra yerleştirilmesi teklifi için tüm sınır kapılarının açılması ve bölge üzerindeki ambargonun kalkması şartını koştuklarını söyledi. Diplomatik kaynaklar Türkiye'nin Kahire'deki görüşmelerde Mısır'dan daha aktif bir rol oynadığını, ancak Hamas ile İsrail arasında değil, Hamas ve Mısır arasında mesaj arabuluculuğu yaptığını söylüyor.

HAMAS'IN ÖNERİSİ
Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı- Ahmet Davutoğlu'nun Kahire ve Şam'daki görüşmelerin sonuçları Ankara'ya ulaştı. Filistin'e Mısır'dan açılan Refah ve İsrail'den açılan Kerem Şalom kapılarını denetlemek üzere uluslararası gözlemci bulundurulması konusunda mesafe edildiği öğrenildi. Hamas'ın bu güç içinde Türkiye'nin de olmasını istediği ancak Mısır'ın gözlemci güce pek sıcak bakmadığı ifade ediliyor.