kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

İTO hangi geleneğin temsilcisi?

Kurumların alınganlık yapmaya hakları yoktur! Kurumsal zekâda alınganlık olmaz! Gelin görün ki; köklü bir geçmişe sahip İstanbul Ticaret Odası (İTO) yönetimi geçen hafta yazdığımız yazıya alınmış.
Türkiye'nin, Balkanlar'ın, Ortadoğu'nun, Karadeniz'in ve Avrupa'nın en büyük odası konumundaki İTO'nun yönetim kurulu başkanı Murat Yalçıntaş, "CHP, bu kez İTO ve İSO'ya açılıyor," devamında da "15 kişi gece gündüz çalışıyor" yazımızla ilgili açıklama göndermiş.
Yalçıntaş naziktir.
Diyor ki; "İTO'nun 120 milyon YTL'lik bütçesinin yüzde 80'i seyahat için kullanılıyor ibaresi tamamıyla yanlış ve hayali bilgi ürünüdür. İTO'nun yurtdışı heyet giderleri bütçemizin değil yüzde 80'ine ulaşmak, yüzde 3'ünü bile aşmamıştır!"
Yalçıntaş haklı!.. Demek ki, seçim sürecinde bol bol İTO'yu yazacağız. Sonuçta, bizim derdimiz İTO bütçesi değil ki? Biz, İTO'nun Başkanlık "Harcama bütçesini" öğrenmek istiyoruz.
Türkiye'nin ticaret burjuvazisi her zaman var olacak! Sanayi burjuvazisi asırlardır Anadolu topraklarında hep ikinci planda kaldı. Ticaret burjuvazisi kalıcılığını ispatladı.
O yüzden ticaret odalarında bol bol siyaset konuşulur. Odaların gücü önemlidir. Ne yazık ki, binlerce yıllık geleneği temsil eden İTO, güçlü bir oda olma özelliğini çoktan yitirdi. Son yıllarda İTO'yu yönetenler, odanın itibar ve güç kaybetmesine neden oldu.
Sorarım size:
* Geldiğimiz noktada İTO hangi ticari geleneği, hangi ticari ekolü temsil ediyor? Bugüne kadar hangi ticari kuralı koydurttu?
* Şirketlerle bankalar arasındaki köprüyü kuran BDDK düzenlemelerinde acaba hiç İTO görüşü yer alıyor mu?
* Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT), 5 yıllık kalkınma planında İTO referansı var mı?
* Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararlarında İTO'nun görüşüne itibar ediliyor mu?
* Merkez Bankası Para Politikası Kurulu aylık toplantılarında İTO'nun adı geçiyor mu?
Listeyi uzatmak mümkün.
Ama işin özüne dönelim. İTO yönetimi 2008'de 81 yurtdışı seyahat yapmış. 2.7 milyon YTL harcamış. Bir yıl 365 gün, bir yılda 244 işgünü var. İTO yönetimi tatile değil, iş seyahatine gitmiş. Demek ki, her 3 işgününden birinde iş seyahatine gidilmiş.
Yorum size ait!!!