kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Otomobil fabrikalarında yeniden işbaşı

AJANSLAR
Giriş Saati : 12.01.2009 10:55
Güncelleme : 12.01.2009 17:25
Yeni Haber
Küresel ekonomik kirizin etkisiyle yılbaşı öncesi üretimlerine ara veren otomotiv şirketlerinde yeniden iş başı yapıldı. Üritemi başlayan fabrikalarda 20 bile yakın işçi işlerinin başına döndü. ..
Küresel finansal kirizin etkisiyle talep daralması yaşayan, hem iç piyasada hem de yurtdışında satışları düştüğü için yeni yıl öncesi üretimlerine ara veren otomotiv fabrikalarında üretim yeniden başlıyor. Toyota, Ford, Renault, Tofaş ve Bosch fabrikalarında mecburi izne çıkarılan 20 bine yakın işçi yeniden işbaşı yapıyor.

TOYOTA'DA 15 GÜNLÜK ARANIN ARDINDAN İŞBAŞI

Toyota Türkiye Otomotiv Sanayi AŞ, 15 günlük aradan sonra üretime başladı. Toyota'da 2 haftalık ücretli izne çıkarılan 3 bin 500 işçi, bugün işbaşı yaptı.

Diğer yandan, Toyota Türkiye'nin yan sanayi ürünlerini yapan Toyota Boshoku Fabrikasında çalışan 1500 işçi de Toyota Fabrikasının üretime ara vermesi nedeniyle aynı dönemde izine çıkarılmıştı. Toyota Boshoku'da da üretim başladı.


TOFAŞ VE RENAULT'TA İŞBAŞI

Otomotiv pazarlarındaki daralma ve siparişlerin azalması yüzünden üretimlerine ara veren OYAK Renault ve TOFAŞ'ta da yeniden üretime başladı.

Alınan bilgiye göre, hafif ticari araç segmentindeki ''Doblo''nun yanı sıra Peugeot ve Citroen markalarını bünyesinde barındıran Fransız PSA Grubu ve Fiat için ''Mini Cargo'' ile ''Fiat Linea'' üreten Tofaş'ta global pazarlardaki daralma nedeniyle 27 Aralık 2008 tarihinde durdurulan üretim, bugün itibarıyla yeniden başladı.

Bu süreçte, yaklaşık 6 bin işçinin çalıştığı fabrikada, sınırlı sayıda çalışanın görevlerini sürdürdüğü, zorunlu izne çıkarılanların ise ücretlerinin yüzde 76'sının ödendiği öğrenildi.

Daha önce günde bin 100 araç üretim rakamını yakalayan Tofaş'ın, kriz yüzünden günde 750 araca kadar gerilediği ve vardiya sayısını 3'ten 2'ye düşürdüğü bildirildi.

Aynı nedenlerle 18 Aralık 2008 tarihinde üretimini durduran OYAK Renault'da da bantlar yeniden çalışmaya başladı.

''Megane II Sedan'', ''Symbol'' ve ''Clio III'' üretip, bunun yüzde 80'inden fazlasını ihraç eden OYAK Renault, fabrikada çalışan toplam 4 bin 490 işçinin büyük bölümünü, ücretlerinin yüzde 76'sının ödenmesi kaydıyla zorunlu izne çıkarmıştı.

Bu süreçte, Renault'da bazı birimlerde 500 kadar çalışan görevlerini sürdürmüştü.

Üretimini üç vardiya olarak sürdüreceği öğrenilen OYAK Renault'nun, önce saatte 60 araç ürettiği, bu rakamın siparişlerin azalması yüzünden saatte 48,5 araca kadar düştüğü öğrenildi.

Öte yandan, dizel enjeksiyon sistemleri üreten Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ'de 27 Aralık 2008 tarihinde durdurduğu üretimine, 5 Ocak'ta yeniden başlamıştı.

FORD 20 ARALIK'TAN BU YANA ÜRETİM YAPMIYORDU

Ford Otomotiv Sanayi AŞ (OTOSAN) Kocaeli fabrikasında da, 20 Aralık'ta ara verilen üretime yeniden başlandı.

Türk Metal Sendikası Gölcük Şube Başkanı Yücel Yücel yaptığı açıklamada, global piyasalardaki olumsuz gelişmeler nedeniyle yurt dışı ve yurt içi pazarlarda görülen talep düşüşü dikkate alınarak Ford Otosan Kocaeli Fabrikasında 6 bin 400 işçi ücretli izne çıkarılarak üretime ara verildiğini anımsattı.

İşçilerin yıllık izin haklarının saklı kaldığını, ücretlerinin yüzde 76'sının ödenerek ''şirket izni''ne ayrıldığını ifade eden Yücel, üretimin gece vardiyasıyla yeniden başladığını bildirdi.

Global piyasalardaki olumsuz gelişmeler nedeniyle yurt dışı ve yurt içi pazarlarda görülen talep düşüşünün sürdüğünü dile getiren Yücel, Fort Otosan'da üretimin yeniden durdurulabileceğini, bu konuda işverenin 14 Ocak Çarşamba günü açıklama yapacağını kaydetti.

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde faaliyet gösteren Ford Otomotiv Sanayi AŞ'de (OTOSAN) 13-26 Kasım tarihleri arasında da üretime ara verilmişti.

DACİA ÖNCE ÜRETİME BAŞLADI SONRA ARA VERDİ

Fransız Renault'nun sahip olduğu Romen otomotiv şirketi Dacia da, bir ay aradan sonra bugün yeniden başlattığı üretimine iki haftalığına ara verecek.

Dacia yaptığı açıklamada, özellikle Romanya'da olmak üzere satışların düşmesi nedeniyle üretimine 26 Ocak-8 Şubatta ara vereceğini bildirdi.

Ekonomik kriz yüzünden Kasım 2008'de Romanya'da araç satışlarının bir yıl önce aynı döneme göre yüzde 50 düştüğünü açıklayan şirket, 14 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Renault, Dacia'ya satın aldığı 1998 yılından bu yana 1 milyar avro yatırım yaptı.