kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Son operasyona dair

Gözaltına alınmadan önce, şüphelilere, niçin "Bilginize başvurulacak, ifadeniz alınacak" diye kibar bir davetiye çıkarılmadığı soruluyor; ancak davete icabet edilmediği takdirde tutuklama kararı alınsın isteniyor. Ama ya aralarından kaçan olursa? Örnekleri yok değil: Rusya'ya sığınan Jandarma İstihbarat Daire Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ; AK Parti eski Balıkesir milletvekili Turhan Çömez ; Bedrettin Dalan . Ve işte çarpıcı bir örnek: Son operasyonda, Sapanca'daki evinde, 22 el bombası bulunan Yarbay Mustafa Dönmez ; telefonda polislere "Emniyete geliyorum" dedikten sonra kayıplara karışıyor.
Nereden bileceksiniz, kim paşa paşa gidip ifadesini verecek, kim buharlaşacak? Pek çoğu, "Hele bir gelişmeleri göreyim" der ve yurtdışına çıkmasa bile, koca Türkiye'de saklanacak bir yer bulur.
Bir başka eleştiri de, aramalarla ilgili. Ne deniyordu?
"Kim hâlâ evinde belge muhafaza eder? Bir şey varsa çoktan ortadan kaldırmıştır."
Ama bakın, İbrahim Şahin'in evinde bir kroki çıktı ve Gölbaşı'nda bombalar, silâhlar, Uzi mermileri bulundu. Özden Örnek Paşa, günlüklerini bilgisayardan sildi sandı ama, hard disk ine girenler belgeyi ele geçirdiler.
Bırakalım yargıyı, rahat çalışsın. Ayrıca evlerin aranması kararını savcı vermiyor ki! Hem arama, hem tutuklama için mahkeme kararı gerekiyor. Tutuklamalara itirazı gene hâkimler değerlendiriyor. Üstelik hep aynı hâkim değil.
Sanki bütün gelişmelerin sorumlusuymuş gibi, Savcı Zekeriya Öz aleyhine şikâyetler yağıyor. Ama Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Şemdinli'de düşülen yanlışı tekrarlamıyor ve ipin ucunu Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) teslim etmiyor. Ettiği an, Zekeriya Öz'ün, savcı Ferhat Sarıkaya'nın kaderini paylaşması an meselesi. Hatırlayalım: Şemdinli iddianamesini hazırlayan, Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile onun sıralı amirlerini Hakkâri bölgesindeki bombaların patlamasından sorumlu tutan Savcı Ferhat Sarıkaya, HSYK tarafından meslekten ihraç edilmişti. Ali Kaya ve Özcan İldeniz hakkında 39 yıl ceza kesen Van Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri de çeşitli atamalarla dağıtıldı.