kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Para yüzünden birbirimizi 'yemekteyiz'

BUGE CANKAT - GÜNAYDIN
09.01.2009
Sofra başında yapılan kavgalarla reyting alan 'Yemekteyiz'in yarışmacısı Naim Akman: Bize kimse 'Yemekleri beğenmeyin ya da reyting için kavga çıkartın' demedi. Ama finalistlerin para hırsı yüzünden bu hale geldik!..
'Yemekteyiz' yarışması son günlerde Türk misafirperverliğine ters düşmesi ve yemek kültürümüzü yanlış yansıtması sebebiyle çok eleştiriliyor. Yarışmacıların 10 bin TL'yi kazanmak için 'birbirlerini yemesi', aralarında yaşanan 'kıldan tüyden sohbetler', 'eline sağlık' bile denmeden kalkılan sofralar ve ikiyüzlülük izleyenleri şoke ediyor. 'Bu kadar da olmaz' dedirten görüntülerin gerçek mi yoksa kurgu mu olduğu kafaları karıştırıyor. Biz de bu soruyu 'Yemekteyiz'in akılda kalan yarışmacılarından Naim Akman'a sorduk. İlk birinciliğinin ardından yarışmanın bayram özel bölümünde de birinci olan Akman, "Hiçbir şey kurgu değil" dedi ve yarışmanın perde arkasını anlattı.

* 'Yemekteyiz'e katılma amacınız neydi? 10 bin TL kazanmak mı, reklamınızı yapmak mı, yoksa eğlenmek mi?
Tamamen eğlenceli bir yarışma olması. Mutfak kabiliyeti ve damak tadı olan bir insan olduğum için çok eğlenceli olabileceğini düşündüm.

* İstanbul'un ve Türkiye'nin çeşitli barlarında sahne alıyorsunuz, bir albümünüz var. Hiç bu yarışma sayesinde sesimi duyururum diye bir hesap yapmadınız mı yani?
Hiç öyle düşünmedim... Zaten düşünsem birçok müzik yarışması var. Onlara katılırdım.

* Yarışmacılar seçilirken neye dikkat ediliyor? Mutfakların veya evlerin herhangi bir kriteri var mı?
Hayır. Mesela mutfağı çok hoş ve temiz olmayan yarışmacılar da oldu. Becerikliliğine inandıkları insanları seçiyorlar. Yani mutfağı güzel olsun, evi büyük olsun, eşyası şöyle olsun gibi bir durum olmadı.

KÜLTÜRÜMÜZE TERS!
* Yapım ekibi yarışmacılara dürüstlük maskesi altında yemekleri beğenmeyin ve kavgalara meyil verin gibi emrivaki yapıyor mu?
Hayır! 'Bir yemek yarışmasındasınız; yemeğinize, mutfağınıza, el becerikliliğinize ve mönünüze güveniyor musunuz?' diye sordular. 'Güveniyoruz' dedik. İşte, bunu sizlere verilen zaman süresinde sunun' dediler.

* Peki neden işler raydan çıktı? Ekrandan izlediğimiz kadarıyla her bölümde kan gövdeyi götürüyor.
Sebebi yarışmacıların bu yarışmayı farklı boyutta görmeleri ve bilmişlik taslayarak diğerlerini ezmeye çalışmaları... Yapımcılar kimseye reyting için bağırın, çağırın, eleştirin, beğenmeyin demedi ki... Yarışmacıların para hırsından bu hale geldi.

* 'Yemekteyiz' Türk yemek kültürüne ters olduğu için eleştiriliyor.
Evet, kültürümüze ters düşen sahneler var. Ama durum yarışmacılardan kaynaklanıyor. Hatta program formatını bile değiştirmeye çalışıyorlar. Amaç yemekleri dürüstçe değerlendirmek değil. Düşük puan vereyim de birinci olayım diyorlar. Türkler evine gittikleri kişinin sofrasından 'eline sağlık' diyerek kalkar. 'Yok çatalın yönü ters, yok masa örtüsünü beğenmedim, yok bardağının üzerinde parmak izi var, yok bu salatayı çocuk bile yapar' demez.

* Yarışmanın yurtdışında yayınlanan versiyonunu izlediniz mi?
İzlemedim ama izleyen arkadaşlarım var. Buradaki ile yurtdışındaki arasında dağlar kadar fark varmış. Yurtdışı formatında gerçekten yemekle ilgili eleştiri yapılıyormuş. Bizde ise hiçbir şey bilmeyen, yarışayım da, görüntü olsun diyenler var.

* Kendi yarıştığınız bölümleri izlediğiniz zaman ne hissettiniz?
Çok üzüldüm. Tam bir sinema senaryosu vardı ekranda ve bu senaryonun oyuncuları da yarışmacılardı. Öyle bir oynamışlar ki... Yemeğimi beğenip, arkamdan çok çirkin yorumlar yapmışlar.