kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
ELVAN DEMİRKAN

Kilo savaşı Oprah'yı bile depresyona sürüklemiş...

Ünlü talk şovcu Oprah Winfrey, fazla kiloları ile yıllardır savaşıyor. Bundan iki yıl önce, özel antrenörü Bob Greene, Oprah'nın hayatındaki en iyi vücuda sahip olmasına yardımcı olmuş ve 'Best Life Diet' adlı kitabı ile Amerika'nın diyet gurusu haline gelmişti. Bob Greene'in kilo sorununa yaklaşım şekli farklıydı. "Sorun; 'yemeği çok seviyorum' veya 'egzersizden nefret ediyorum' değil. Hayatınızın diğer yönlerinde kendinizi iyi hissetmediğiniz zaman yiyeceği duygusal problemlerinizi bastırmak için kullanırsınız" diyordu. Oprah ise yemeğe olan bağımlılığını şöyle açıklıyordu:

YEMEK REAKSİYONU
"Negatif hissimin ne olduğu önemli değildi, konuşmak istemediğim birinden gelen bir telefona cevap vermek, zorlandığım konularla yüzleşmek, geç kalmak, yorgunluk, sıkıntı, endişe... Rahatsızlık ne kadar küçük olursa olsun, ilk reaksiyonum dolabı açıp bir şeyler atıştırmak oluyordu." Oprah parası olan insanların sorunu olmaz veya para her türlü problemi çözer düşüncesi ile büyüdüğünü söylüyor ve bunun ne kadar yanlış olduğunu hayal edemeyeceği miktarlarda paraya sahip olunca anlıyor. "Düşlediğiniz hayatı, kendi gerçeğiniz ile yüzleşmeden yaşayabilmenize imkan yok, üzerinizdeki her kat kilo, kendinize söylediğiniz yalanın sonucudur" diyordu. Oprah, duygusal açlığı ile yemek arasındaki ilişkiyi anladıktan sonra 'hayatımı değiştirdi' dediği Bob Greene'in yardımı ile fazla kilolarından arınıp, fit bir vücuda sahip olmuştu. Ancak aradan geçen zamanda tiroid problemi ortaya çıkınca verdiği kiloları tekrar almaya başladı. Oprah, geçenlerde dürüstçe kilosu yüzünden hafif bir depresyona girdiğini şöyle anlatıyordu: "Hayatımda gerçekleştirdiğim onca şeye ve başarılarıma rağmen, hâlâ daha kilodan bahsediyor olmama inanamıyorum. Şöhret, para, başarı, ilgi eğer giydiğin elbiseye sığmıyorsan bir hiç! Kendime kızıyorum ve utanıyorum. Bob, depresyonda olabileceğimi söyledi, önce karşı çıktım ama düşününce gerçekten hayatımda şu aralar bir donukluk, cansızlık hissediyorum." Yeni yılın ilk haftasında, Oprah'nın sağlık takımı (özel antrenörü Bob Greene, özel doktoru Mehmet Öz ve spiritüel danışmanı Michael Beckman (Secret) biraraya gelip, yeni bir çıkış yapıyorlar:

VAGONDAN DÜŞÜNCE
"Eğer siz de Oprah gibi vagondan düştüyseniz (İngilizce'de kontrolu elden kaçırmak anlamına kullanılır) tekrar nasıl binebilirsiniz?" Dün gece bu üçlü Larry King'e konuk oldu. Verdikleri mesaj ortaktı; "Sorun kilo değil, hayatınızdaki dengesizlik. Yaşam tarzınızı gözden geçirin, kendinize zaman ayırmaya özen gösterin ve her sabah kalktığınızda kendinize verdiğiniz sözü yenileyin. O zaman daha sağlıklı yemeğe motive olursunuz." Kişisel gelişim Oprah'nın hayatında çok önemli bir unsur. Buna rağmen özel antrenörü, doktoru ve gurusunun yardımı ile bile çoğu kadının en büyük takıntısı olan kilo problemi ile baş etmekte güçlük çekiyor. (Sıradan insanlar ne yapsın?) Bunca desteğe rağmen onun bile deposu tükenmiş anlayacağınız...

NASIL İZİN VERDİ
Sanırım çözüm, insanın kendi hayatının kontrolünü kendi elinde tutabilmesinde. Günlük televizyon şovu, aylık dergisi, sahip olduğu radyo ve TV kanalları ile tam bir işkolik olan Oprah, "Şu anda hayatımda en çok dengeli olmaya açım. İşten başka bir şeyle ilgilenmeye açım" diyor. Oprah dergisinin ocak sayısının kapağında Oprah'nın şimdiki kilolu vücudu ile, 2005 yılındaki fit vücudunu yan yana koyup, 'nasıl yine bu hale gelmeye izin verdim?' diye başlık atmış. Oprah'nın yeni yıl kararına gelince; Oprah şunları söylüyor: "Artık amacım ince olmak değil, sağlıklı ve fit olmak. Vücudumu nihayet sevmeyi, kabul etmeyi öğreniyorum. Sorun kilo sorunu değil, sevgi sorunu. Herkes gibi kendimden önce başkalarını mutlu etmeye çalışıyorum, ama 2009'u başkalarına gösterdiğimiz kadar kendimize de sevgi göstermeyi öğreneceğimiz bir yıl yapalım."