kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Geliştirilen yeni ilaçlar sayesinde, kanser tedavilerinde saç dökülmesi artık tarihe karışıyor.

2008 yılı kanser tedavilerinde çığır açtı

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
04.01.2009
Geçtiğimiz yıl, çağımızın amansız hastalığı kanserle ilgili birçok gelişme yaşandı. Prof. Dr. Erkan Topuz, eskiden yüzde 5 bile yaşama şansı verilmeyen bazı kanser hastalarını, artık yüzde 95 ihtimalle kurtardıklarını söylüyor..
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kanser Hastanesi Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz, kanser tedavisinde yüz güldüren gelişmeleri anlattı...

* 2008 yılında kanserde, özellikle hedefe yönelik tedavilerde büyük bir aşama kaydedildi. Kanser tedavisi, 1980'lere kadar birinci seri dediğimiz kanserojen ilaçlarla yapılıyordu. Elimizde az sayıda kanser ilacı mevcuttu. 1980'li yıllardan sonra ortaya çıkan yeni ilaçlar, özellikle cisplatin ve taksan grubu ilaçlar, kanser tedavisinde büyük aşamalar sağladı. Meme, akciğer, kadın yumurtalık, erkek yumurtalık kanserinde mucizevi sonuçlar elde edildi.

YAŞAMA ŞANSI ARTTI

* Hem koruyuculuk açısından, hem de metastaz (sıçrama) riski açısından anlamlı sonuçlar ortaya çıktı. Hastaların, temelli kurtulma ya da metastazdan korunarak uzun süre yaşama şansları arttı. Kısacası; 2008 yılı kanser hastaları için büyük bir çığır açtı. 2008 yılında geliştirilen hedefe yönelik klasik ve hormonal tedavilerle çok büyük başarılar elde edildi.

* Kemoterapi ve destek tedavilerdeki başarıların yanında, radyoterapide de büyük gelişme oldu. Kanser tedavisinde Cybr-knife'ın çıkmasıyla, hareketli organlarda çok küçük nodüllerde hedefi bularak, tümörün çevresine zarar vermeden büyük başarı elde etmeye başladık. Tomoterapi denilen bu tedavi; vücuda zarar vermeden, sadece tümörü ışınlayarak, kanser tedavisine yeni bir ışık sundu.

HEDEFE YÖNELİK TEDAVİ


* Kanser tedavisinde bugün büyük aşamalar kaydedildi. Eskiden yüzde 5 bile tedavi şansı verilmeyen bazı kanser türlerini yüzde 95 ihtimalle temelli tedavi edebiliyoruz. Kanser tanısıyla beraber getirilen yaklaşımlarla vakaları büyük oranda kurtarabiliyoruz. Hatta özellikle meme kanserlerinde metastatik olan hastaları bile kemoterapiyle çok uzun yıllar yaşatabiliyoruz.

* Kolon kanserinde çok büyük aşama var. Eskiden çok kısa sürede kaybettiğimiz hastaları şimdi temelli kurtarabiliyoruz. Prostat, akciğer ve lenfoma kanserlerinde de büyük başarılar elde ediliyor. Yeni geliştirilen hedefe yönelik tedavilerle; hastanın vücudunun hiçbir yerine zarar vermeden, saçını dökmeden ve bulantı yapmadan direkt tümör yakalanabiliyor. Üstelik bu tedavi metotları hızla gelişiyor.

* 2008 yılından itibaren gelişen tedavi yöntemleri sayesinde, özellikle radyotepari ve kemoterapi tedavisi ile yüz güldüren başarılar elde ettik. Örneğin; beyin tümörlerinde, yeni ilaçları radyoterapi ile kullanınca, mucizevi sonuçlara ulaştık. Hastaların 3-6 ay olan ömürleri, senelerin üzerine çıktı.