kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Yaşamlardan yaşam beğen

02.01.2009
2009'un bu ilk haftasında belki siz de hayatınızda yeni kararlar almak, gündelik yaşantınızda değişiklikler yapmak istiyorsunuz... Marx'tan W. Bush'a ünlü kişiliklerin gündelik hayat programları size de bir fikir sunabilir..
FRANZ KAFKA: YALNIZ KURT OLMAKTAN HOŞLANANLAR İÇİN...
Günde 12 saat çalıştığı için yazmaya vakit bulamamaktan yakınan romancı Franz Kafka, çalıştığı İşçi Kaza Sigortaları şirketinde terfi edince her gün 08.30 ile 14.30 arasında büroya gitmeye başladı. 15.30'da öğle yemeğini tek başına yer, 19.30'a kadar evinde uyurdu. Biraz egzersiz yapıp ailesiyle yemek sofrasına oturan Kafka, tam bir gece kuşu olarak 23.00'de yazı masasına oturur, 'o akşamki gücüne, hevesine ve şansına' bağlı olarak sabah 01.00'e, 02.00'ye ve hatta 06.00'ya kadar yazardı. Sonra biraz kestirir ve yine büronun yolunu tutardı.

PAULINE KAEL: HER YERDE ÇALIŞMAKTAN HOŞLANANLAR İÇİN...
20. yüzyılın en büyük film eleştirmenlerinden Pauline Kael, hep başucunda bir not defteri bulundurur ve geceleri uykusundan kalkıp yazardı. Akşam yemekleri sırasında da aniden çantasına uzanır, defterini çıkarır ve çevresindekilerle konuşmayı sürdürürken yazı yazmaya koyulurdu.

ISAAC ASIMOV: SABAH ERKEN KALKMAYI KAFAYA TAKANLAR İÇİN...
Sabahları 06.00'da kalkar, 07.30'da daktilosunun başına geçer, akşam 22.00'ye kadar yazardı. Rus olan babasının, Brooklyn'de bir şekerci dükkânı vardı ve dükkân sabah 06.00'da açılıp geceyarısından hemen sonra kapanırdı. Buraya gazete götürme işi küçük Isaac'a aitti ve büyüdüğünde tarihin en önemli bilimkurgu yazarlarından olacak Asimov gururla "Hiçbir zaman saatimin alarmını kurmam, çünkü çocukluğumdan beri sabah 06.00'da otomatik olarak kalkarım," derdi.

IMMANUEL KANT: TÜTÜN VE KİTAP MERAKLILARI İÇİN...
Büyük aydınlanma filozofu Immanuel Kant'ın disiplinli yaşamı, pek çok efsaneye ilham kaynağı olmuştu. Kant sabah 05.00'te uşağı Martin tarafından uyandırılır, bir iki bardak çay içer, yanında da piposunu tüttürürdü. Her sabah kendine tek bir pipo içme hakkı tanıyan filozof 07.00'ye kadar vereceği ders üzerinde çalışır, bu saatte de sınıfta olurdu. 11.00'den itibaren yemek saatine kadar okuma yapan Kant, eve dönünce kendini yine kitaplara verir, uyku saatinin gelişini beklerdi.

NAPOLEON BONAPARTE: TEMBELLİK YAPMA LÜKSÜ OLANLAR İÇİN...
Sabah erkenden uyandırılır, kendisine ikram edilen kahveyi içerdi. Uşakları yıkanmasına yardım ettikten sonra onu bir de traş eder, her tarafına kolonya sürerlerdi. En sonunda giyinme faslı başlar, yaklaşık iki saat boyunca Napoleon en iyi dış görünüme ulaşmaya çalışırdı. Kahvaltıdan önce uzun bir yürüyüşe çıkar veya at binerdi. Öğle yemeklerini yalnız yemekten hoşlanırdı. Şömine önünde kitap okuyarak ve çok sıcak suyla banyo yaparak saatler geçirmeyi seven ünlü liderin akşam yemeği faslı tam 40 dakika sürerdi. Yemekten sonra Racine, Moliere, Voltaire gibi isimlerin oyunlarını okur, 11'de yatağa girmeden önce satranç oynamaktan zevk alırdı.