kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Belçika'da 15 Türk aile taşıyıcı ile anne baba oldu

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
23.12.2008
Türkiye'de yasak olduğu için aileler, dünyanın dört bir yanında taşıyıcı annelikle anne-baba olmaya çalışıyor. Doç. Dr. Yücel Karaman, bu yıl Brüksel'de 15 Türk aileye bu uygulamayı yaptığını söylüyor..
Brüksel Kadın Sağlığı Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yücel Karaman, taşıyıcı annelik ile ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Size taşıyıcı anneden çocuk sahibi olmak isteyen Türk çiftler geliyor mu?
Türkiye'de bu olay yasak, ama Belçika'da serbest. Bu nedenle Belçika'ya Türkiye'den pek çok çift geldi. Bunlardan 15 tanesi de anne-baba oldu.

* Türkler taşıyıcı anneyi nereden buluyor? Siz mi buluyorsunuz yoksa akrabalarını mı tercih ediyorlar?
Belçika'da hiçbir merkez taşıyıcı anne bulma sorumluluğunun altına girmez. Bu; ailelerin kendi içlerinde çözümlemeleri gereken bir durumdur. İhtiyacı olan Türkler, genellikle yakın çevrelerine bakıyorlar. Daha çok kız kardeşlerini tercih ediyorlar. Kuzenler de çok tercih ediliyor. Türkler, bu olayı kendi içlerinde çözmeyi tercih ediyorlar.

RAHİM VE VAJİNA YOK!
* Kimler taşıyıcı anne ile çocuk sahibi olmak istiyor?
Bunların büyük bir kısmı doğuştan rahimleri ve vajinaları olmayan hastalar. Bu hastaların vajinaları ve rahimleri olmuyor ama yumurtalıkları ve tüpleri oluyor. İkinci grup hastalar da daha önceden herhangi bir sebepten dolayı rahmi alınmış hastalar. Genelde, doğumdan sonra çok fazla kanama nedeniyle rahimleri alınabiliyor. Doğuştan rahimleri çok küçük olan hastalar da bize başvurabiliyor. Rahim çevresinde çok şiddetli yapışmalar varsa ve eğer açılamadıysa, Belçika Etik Kurulu taşıyıcı anneliğe izin veriyor. Türkiye'de ve dünyanın hiçbir yerinde hukuk, 'biyolojik anne' ya da 'gerçek anne' ayrımı yapmıyor. Bu noktada, hukuksal bir sorunla karşılaşılıyor. Taşıyıcı anne doğum yaptığı zaman, bu çocuk taşıyıcı annenin çocuğu olarak kayıtlara geçiyor. Dünyanın her yerinde bu böyle. Sonra, çocuğu aileye evlatlık vermesi gerekiyor. Ancak Belçika'da evlatlık listesinde bekleyen kişilere çocuk verildiği için Belçikalı aileler Fransa'ya gidiyor. Taşıyıcı anne, "Bebeğin babası bu" diyerek, çocuğu bu ülkede aileye veriyor. Bunlar, çok karışık hukuksal işler.

* Peki taşıcıyı anne nasıl bulunuyor?
Ailelerin kendilerinin bulması gerekiyor. Belçika'daki ailelerin büyük bir kısmı kendi yakın akrabalarından seçilen kişilerdir. Geri kalan dört-beş tanesinde de gazete ilanları ve diğer yöntemlerle taşıyıcı anne olan çiftler var. Buradaki en büyük sıkıntı, taşıyıcı anneye güven duymak. Taşıyıcı annenin şantaj yapmadan doğum yapıp çocuğu teslim etmesi en büyük sorun.

45 YAŞ LİMİTİ VAR!
* Belçika'da kimler taşıyıcı anne olabiliyor?
Belçika, bu konuya yaş sınırı getirdi. Eskiden 50 yaş limiti vardı ama artık hamilelik dönemindeki komplikasyon riskine karşı taşıyıcı annenin en fazla 45 yaşında olması isteniyor. Çünkü gebelik yaşa bağlı olarak kadına bazı sınırlar getiriyor. Kalp yetmezliği, diyabet, yüksek tansiyon, karaciğer yetmezliği gelişebiliyor. Bu nedenle, ileri yaştaki kadınların taşıyıcı olarak bile anne olmaları istenmiyor. Çeşitli testler yapılıyor. Anneden bebeğe hepatit B ve C, frengi, AIDS, tüberküloz geçebilir. Bunlara karşı incelemeler yapılıyor. Taşıyıcı anne olacak kişinin daha önce kürtajı varsa, ondan radyolojik inceleme de istenebiliyor. Ayrıca miyomunun olup olmadığının da incelenmesi isteniyor.
Haberin fotoğrafları