kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kanlı saldırılar 4'üncü gününde

Giriş Saati : 30.12.2008 07:23
Güncelleme : 30.12.2008 22:53
Yeni Haber
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinden güneyine hava saldırıları devam ederken, sabahın erken saatlerinde bölgenin kuzeyindeki Cebaliye'de 2 çocuk, güneydeki Han Yunus'ta ise bir sivil hayatını kaybetti.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Cebaliye mülteci kampı bölgesinde, cadde üzerinde bir eşeğin çektiği araçta bulunan biri 4, diğeri 11 yaşlarındaki iki kız kardeş, bombardımanda öldü. Sağlık görevlileri, bir füzenin çocukların bulunduğu aracı doğrudan vurduğunu bildirdi.

Ülkenin güneyindeki Han Yunus'un doğusundaki El Karara bölgesinde de Hamas'ın polis karakollarından birinin vurulması sırasında, İsrail savaş uçaklarından düşen bir parçanın bir sivili öldürdüğü kaydedildi. Güneyde, Hamas'a ait binaların bugünkü hava saldırılarında ikinci kez vurulduğu da belirtiliyor.

İsrail'in Hamas'ı ve Hamas'a ait yapıları hedef aldığını belirttiği saldırıları dördüncü gününe girerken, ölü sayısı da artıyor. Operasyonda ölenlerin sayısı 363'e çıktı, yaralananların sayısı da 1700'ü aştı.

Bu arada, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarına tüm dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun New York'ta yaptığı açıklamada, şiddetin artmasının "kabul edilemez" olduğunu belirterek, "İsrail ve Hamas şiddet eylemlerini durdurmalı ve derhal ateşkes ilan etmeli" dedi.

Genel Sekreter Ban, Arap liderleri de şiddeti durdurmak için hemen harekete geçmeye çağırdı.

İsrail'in saldırısı Pakistan, Afganistan, Malezya ve Endonezya tarafından kınanırken, İslam Konferansı Teşkilatı'nın (İKT) dönem başkanı, Senegal Devlet başkanı Abdulaye Wade de, İsrail'in "kabul edilemez" saldırılarının, Hamas'ın roket atmasıyla açıklanamayacağını bildirdi.

Brezilya hükümeti de, İsrail'in Gazze Şeridi'nde "orantısız güç" kullandığı saldırılarını kınayarak, taraflardan şiddeti bir an önce durdurmalarını istedi.

Öte yandan, İngiltere'nin başkenti Londra'da İsrail Büyükelçiliği önünde dün akşam düzenlenen gösteride çıkan olaylar sonrasında polis 7 kişiyi gözaltına aldı.

İsrail'in saldırılarını protesto için düzenlenen gösterilere polise göre 600, organizatörlere göreyse 3 bin ila 4 bin kişi katıldı.

HAVAN ATEŞİNDE 1 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ

İsrail ordusu, Gazze Şeridi yakınındaki bir üsse yönelik dün akşam düzenlenen havan topu saldırısında 1 İsrail askerinin öldüğünü bildirdi.

İsrail ordu sözcüsü, Gazze Şeridi yakınındaki üsse isabet eden havan mermisinin 1 İsrail askerinin ölümüne neden olduğunu belirtti.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde Hamas örgütüne yönelik saldırılarını başlattığı cumartesiden bu yana Filistinlilerin ateşinde ölen İsraillilerin sayısı 5'e yükseldi.

İSRAİL ORDUSU ÜLKENİN KUZEYİNDE DE ALARM HALİNDE

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı ağır hava saldırılarında bulunurken, diğer taraftan, ülkenin kuzeyinde, Lübnan'la sınır boylarında, Hizbullah'ın koruması altında Filistinli grupların füze saldırıları ihtimaline karşı alarm düzeyini yükseltti.

Jerusalem Post gazetesinin savunma yetkililerine dayanarak verdiği habere göre, bu yılın başlarında ülkenin kuzeyindeki Kiryat Şimona ve Şlomi'ye yapılan iki roket saldırısının arkasında bulunduğuna inanılan Filistinli gruplar, Gazze'de Hamas'la dayanışma içinde olduklarını göstermek amacıyla roket saldırısı düzenlemeyi planlıyor.

Geçen hafta, Lübnan ordusu ülkenin güneyindeki Nakura kasabasında, fırlatılmaya hazır 8 Katyuşa roketi ele geçirmişti.

İsrail'de "İkinci Lübnan savaşı" olarak adlandırılan, Güney Lübnan'da Hizbullah ile girişilen bir aylık savaş, İsrailli asker Gilad Şalit'in 2006 yılı haziranında kaçırılmasının ve İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yoğun hava saldırılarında bulunmasının ardından, yaklaşık 2 hafta sonra patlak vermişti.

İsrail'de endişeleri artıran bir başka hususun da Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından İmad Mugniye'nin, Suriye'nin başkenti Şam'da suikasta kurban gitmesinin yıl dönümünün yaklaşması olduğu belirtildi. İmad Mugniye, 13 Şubat 2008'de, Şam'da arabasına yerleştirilen bir bombanın infilak etmesi sonucu ölmüştü.

Mugniye'nin öldürülmesinin öcünü alacağını sık sık tekrarlayan Hizbullah, bundan İsrail'i sorumlu tutmuştu.

''GAZZE'YE SALDIRILAR İSRAİL İÇİN SONUN BAŞLANGICI OLACAK''

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere yönelik saldırılarının bölgede büyük değişikliklere yol açacağını söyledi.

Ahmedinejad, Meclis'te bugün yaptığı konuşmada, İsrail saldırıları sonucu Gazze Şeridi'nde yaşanan trajedinin insanlık için büyük bir yara olduğunu belirtti.

İsrail'in uzun süredir Gazze Şeridi'ni ablukaya aldığını ve saldırılar düzenlediğini hatırlatan Ahmedinejad, bölgedeki halka ilaç, gıda ve sağlık hizmeti gibi zorunlu ihtiyaçların ulaştırılmasının İsrail tarafından engellenmesini ''insanlık suçu'' olarak niteledi.

İsrail'in çocuk, kadın, yaşlı masum ve savunmasız sivilleri öldürmesini ''medeniyetsizlik ve kültürsüzlük'' olarak değerlendiren Ahmedinejad, ''Bilinmeli ki, İsrail ile açık ya da gizli işbirliği yapanların hepsi cehenneme gidecek ve halklar onları tarihin karanlığına gömecek'' dedi.

Ahmedinejad, İsrail ve destekçilerinin her açıdan yolun sonuna geldiklerini belirterek, ''Gazze Şeridi'ne saldırılar İsrail için sonun başlangıcı olacak'' ifadesini kullandı.

Filistinlilerin, İsrail işgaline karşı direnişini öven İran Cumhurbaşkanı, ''Filistinliler şimdi cihat ve şehadet meydanında mücadele ediyorlar, aslında bu meydan zafer meydanıdır'' diye konuştu.

Bu arada İran, İsrail saldırılarının durdurulması ve Filistin halkına yardım yapılması konularında BM ve İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) başta olmak üzere ilgili bölgesel ve uluslararası kuruluşlar nezdindeki girişimlerini sürdürüyor.

İsrail'in, Haziran 2007'den beri kuşatma altında tutuğu Gazze Şeridi'ne düzenlediği son hava saldırılarında 360'tan fazla kişinin öldüğü ve 1700'e yakın kişinin yaralandığı bildiriliyor.

AA