kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Testler azalsın tavşanlar yaşasın

Şükürler olsun! Bu tüzük sayesinde pek çok sektörde 'kobay' olarak kullanılan tüm omurgalı hayvanlar nefes alacak! Çünkü testler ortak bir havuzda yapılacak.
Böylece fareler ve tavşanlar yaşayacak. AB, Haziran 2007'de uzun süredir üzerinde çalıştığı 'REACH' tüzüğünü devreye soktu. Kimyasallar kontrol altına girdi. AB'deki kimyasallar artık tek mevzuata tabi.
Çevre korumaya alındı.

Şimdi, "Bu REACH Tüzüğü'nden bize ne?" demeyin! Konu, Türkiye'yi çok yakından ilgilendiriyor. Eğer AB'ye ihracat yapan sanayicilerimiz bu tüzük çerçevesinde kayıt yaptırmamışsa, ihracat yapılan her ürün ocak ayıyla birlikte Türkiye'ye geri dönecek.
AB, bu tüzükle ilgili Haziran 2008'de kayıtlara başladı. 1 Aralık 2008'de kayıtları tamamladı.
Türkiye gibi henüz AB üyesi olmayan ama AB'ye ihracat yapan ülkeler için ise, "Tek temsilcilik" adı altında kayıt ofisleri açtırıldı. İstanbul Kimyevi Madde İhracatçılar Birliği ile İstanbul Demir Çelik İhracatçılar Birliği Brüksel'de ortak ofis açtı.
Kimyasal başına 5 bin ile 100 bin euro arasında değişen kayıt fiyatı Türkiye'nin dev şirketlerinin bile işi savsaklamasına neden oldu. O yüzden ambalaj, boya, plastik, eviye, temizlik, kozmetik, kalem üreticileri için tam küresel durgunluğun ortasında sıkıntılı bir süreç başlıyor.
Çünkü çoğu şirket kayıt yaptırmadı.
Çevre ve Orman Bakanlığı konuyu yakından takip ediyor.
Geçen hafta sanayicilerle bir araya geldi. Sonuçta sanayici elini cebine atacak, Türkiye ise kobay çiftlikleri ve özel laboratuvarlar kuracak.
Aman ha!
Bu kez, "Bor" olayında olduğu gibi sınıfta kalmayalım. Bor zenginiyiz diye çok havalandık. AB ise fırsatı kaçırmadı. "Bor, insan üremesine engel mi? Değil mi? Hodri meydan. İspatlayın!" dedi.
İspatlayamadık.