kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Cumartesi SABAH  
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Yeni yılın bizden beklentileri

Bir yıl daha bitiyor. 2009'a giriyoruz. Her yılın sonunda ya da başka bir deyimle her yılın başında, o yıldan neler beklediğimiz sorulur. Fallar bizi nelerin beklediğine ilişkindir. Armağan listelerimiz yeni yıla yazılmıştır. Tüm aksilikler, gerçekleşmemiş düşler eski yılın suçudur. Bize uğurlu gelmemiştir, kötü bir yıldır.
Oysa yılların nasıl olacağına, nasıl başlayıp biteceğine karar veren biziz, biz olmalıyız.
Onların başlangıçlarını ve bitişlerini belirleyen insan, içini nasıl dolduracağını da bilmelidir.
2009 bizlerden ne bekliyor?

2009'UN BEKLEDİKLERİ
Bizlerin beklediklerinden farklı şeyler beklediğini sanmıyorum. En başta, yeni yıl tebriklerine yazdığımız temennileri gerçekleştirmememizi: "Sağlık, başarı, mutluluk ve barış dolu bir yıl olmasını dileriz." Çoğunlukla içten söylediğimiz bu sözlerin sadcece dilemekle gerçekleşmeyeceğini bilecek kadar büyüdük ve yaşadık. Her birini gerçekleştirmek için emek sarf etmemiz, çalışmamız, uğraşmamız gerekiyor.
İşte yeni yılın beklentisi bu çabayı göstermemiz. 2008'i ekonomik krizle uğurladı dünya...
Muhtemelen tarih yazılırken 'kara yıl, kriz yılı' gibi bir benzetme yapılacak. 2009 ise insanların, bu krizin getirdiği zorlukları akıllıca aşarak, yaptıkları hatalardan ders almalarını, yeniden işsiz, yeniden umutsuz kalmamalarını bekliyor. Böylece insanların çaba göstermedikleri, dikkatli olmadıkları, doğru kararlar alamadıkları için olacak sıkıntıların 2009'un gelişine yüklenmesini engelleyebilir.
2008'de birçok şiddet haberi dinledik, okuduk. Bu haberlerin kaynakları insanlardı.
Güçlünün güçsüze, erkeğin kadına, büyüğün çocuğa yaptığı fiziksel şiddetin, cinsel tacizin nedeni, içinde bulunduğumuz yıl değildi. Yılın son günlerinde ne dilersek dileyelim, biz değişmedikten, biz düşünmedikten, biz aklımızı ve emeğimizi kullanmadıktan sonra dileklerimizi gerçekleştirebilecek, bizlere taşıyabilecek yeni bir yılımız olmayacaktır.

ÇOCUKLAR İÇİN BİR GELECEK
Yeni yıl için en iyi dileklerimiz çocuklar için olur.
Oysa onlar için dilemekten çok yapılması gerekenler var. Yok etmeden teslim edilecek bir çevre, yaşayabilecekleri su ve hava kaynaklarını temiz tutmak, onları savaş kurbanları, cinsel taciz ya da cinayetin madurları yapmamak yeni yılın bizden bekledikleri arasında olsa gerek. Ama yeni yılın daha önemli beklentisi onları şiddete, yalana, öfkeye boğup, kötülüklerin kurbanı olmak yerine onları uygulayan çocuklar haline getirmemek olmalıdır. Çünkü biz unutsak bile, gelecek her yıl onları yaşatacak olanların çocuklar olduğunu unutmayacaktır.
Çocukların da yeni yıldan istekleri var. Onların isteme hakları da var üstelik. Tıpkı Noel Baba'dan istedikleri armağanları alacak olanların aslında aileleri, büyükleri olduğunu bildikleri gibi yeni yıldan istediklerini de yapmaları gerekenin bizler olduğunu biliyorlar. Aslında çok şey istemiyor çocuklar. Yaşanacak bir dünya, okuma hakkı, büyüme hakkı kısaca yaşam hakkı istiyorlar. Bu istekleri zaten onları dünyaya getirirken söz vermiş olduğumuzu, onlara borçlanmış olduğumuzu bilmeden istiyorlar. Ama en çok sevilmek istiyorlar.

DİLEDİĞİNİZCE BİR YIL
Evet, yeni yılın bizlerden beklediklerinin özü bunlar.
Bizim isteklerimizden çok farkı yok. Yeni yıllar, isteklerine kavuşabilmek için bizlere bir yılımız daha olduğu umudunu veriyor. Bizim de onların isteklerini karşılıyabilmek için düşünmemiz, çalışmamız, düşünmemiz ve yapmamız gerekiyor. 2009'un herkesin dilediği gibi yaşatılması arzusuyla nice yıllara...