kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Belde depremi yüksek yargıyı birbirine kattı

ERSAN ATAR ANKARA
26.12.2008
Küçük belediyelerin kapatılmasıyla ilgili Danıştay ve YSK eksenli tartışmada Anayasa Mahkemesi bölündü..
Kapatılmak istenen küçük belediyelerle ilgili hukuki kavga Anayasa Mahkemesi'ndeki derin çatlağı gün yüzüne çıkardı. Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç'ın önceki gün Danıştay ve YSK'yı hedef alan "Anayasa'yı ihlal ediyorlar" şeklindeki sözlerine dün muhalif 8 mahkeme üyesi karşı deklarasyon"la yanıt verdi. Kılıç "Kayıkçı kavgasına çevirmeyin, Mahkeme'de çatlak-patlak yok" derken, olağanüstü toplanan Danıştay Başkanlar Kurulu yaptığı yazılı açıklamayla Kılıç'ın beyanatını, "Anayasal görev, yetki ve sorumluluğunu aşan talihsiz bir beyan" olarak değerlendirdi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de Anayasa Mahkemesi'nden yana tavır koyarak "Anayasa Mahkemesi kararları herkesi bağlar" dedi.

KAVGA NEDENİ NE?
Yargıda deprem başlatan, nüfusu 2 binin altında olduğu için kapatılan belde belediyeleri ile ilgili gelişmelerde ilk hukuk kararı, Anayasa Mahkemesi'nin 31 Ekim 2008'de, CHP'nin yaptığı iptal istemli başvuruyu reddetmesi oldu. Mahkeme bu kararında özetle, "Karar 22 Mart'ta yürürlüğe girdi bu nedenle 22 Mayıs'a kadar dava açmış olanlar tüzel kişiliklerini, açtıkları dava sonucuna kadar korur" dedi. Ancak Danıştay 20 Aralık'ta "Anayasa Mahkemesi'nin kararı 6 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlandığına göre bu durumdaki belediyeler 6 Şubat'a kadar dava açarlarsa varlıklarını sürdürürler" kararı aldı. YSK da Danıştay'a katılarak, "Bu belediyeler 6 Şubat'a kadar dava açarlarsa 29 Mart'taki seçimlere katılabilirler" yorumunu yaptı. Danıştay ve YSK'nın bu kararları üzerine önceki gün önce Başbakan Erdoğan, "Danıştay ikinci bir Anayasa Mahkemesi gibi davranıp yasamaya müdahale etti" eleştirisi yaptı. Birkaç saat sonra da Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, Danıştay'ın, anayasa ihlali yaptığı yönündeki mahkeme kararını açıkladı. Dün 8 üyenin karşı deklarasyonuyla karşılaşan Kılıç, akşam saatlerinde "Kayıkçı kavgası yapmayalım" dedi ancak akşam saatlerinde toplanan Danıştay Başkanlar Kurulu hem Kılıç'ı hem de Erdoğan'ı ağır şekilde eleştirdi. Danıştay'ın kararının anayasadan aldığı yetkiye dayandığını vurgulayan Kurul şöyle dedi: - Başbakanın beyanatı, Danıştay'ı yetkilerini aşan bir yargı yeri olarak göstermesi, üslup ve içerik bakımından hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmıyor. - Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın açıklaması anayasal görev, yetki ve sorumluluğunu aşan talihsiz bir beyan olarak değerlendirilmiştir.

YSK: KILIÇ'IN KİŞİSEL GÖRÜŞÜ
Yüksek Seçim Kurulu da dün akşam toplanarak yüksek yargı içindeki tartışmaları değerlendirdi. Toplantı çıkışında YSK Başkanı Muammer Aydın "YSK yasaları uygular, Yasalar ne diyorsa o konuda kararını verir" derken, Başkan Vekili Ahmet Başpınar şu açıklamayı yaptı: "Anayasa Mahkemesi Başkanı'nca kurulumuz kararına yönelik yapılan açıklamanın kişisel görüşünü yansıttığının anlaşılması nedeniyle bu hususta bir açıklama yapmaya ihtiyaç duyulmamıştır."