kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Ağıt yakmayı bırakın krizi fırsata dönüştürün'

ANKARA
25.12.2008
Dünyanın en büyük uluslararası müteahhitleri listesine giren 23 Türk inşaatçıya ödüllerini veren Başbakan Erdoğan, "Dünyanın başına bere geçirdiniz" diyerek teşekkür etti..
Dünya devleri arasında yerini alan 23 Türk müteahhitlik firmasına başarı ödüllerini veren Başbakan Tayyip Erdoğan, "Dünyanın başına bere geçirdiniz" sözleriyle teşekkür etti. "Krizden çıkmanın yolu oturup ağıt yakmak, sağı solu suçlamak değildir. Krizi fırsata dönüştürmek, yeni yatırımlar için ortaya çıkan imkânı iyi değerlendirmek işadamlarının görevi" diyen Erdoğan, yatırımcılara Irak'ı adres gösterdi. "2008 Yılı Yurtdışı Müteahhitlik Hizmet Başarı Ödülleri" törenine katılan Başbakan Erdoğan, kriz sürecinde ihracatla birlikte müteahhitlik sektörünün de "kollanması" gerektiğini vurguladı. Erdoğan, müteahhitlerin Eximbank desteği, teminat mektubu konusunda yaşadığı sorunların çözümü için gereken talimatın verildiğini belirterek, ekledi: "Hiçbir zaman sorunları bütünüyle çözdük iddiasında olmadık. Şartlar değiştikçe yeni sorunların çıkması doğal, bunların üzerine gideceğiz. Önlemleri yeri geldikçe uygulamaya koyacağız. Yeter ki sizler yatırım yapın, yeter ki istihdama katkı sağlayın."

IRAK'A GİDİN
Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Türk müteahhitleri yatırıma davet ettiğini belirten Başbakan Erdoğan, "Maliki, Türk müteahhitlerini gözlemlediklerini söyledi. Müteahhitlik sektörü de krizi fırsata dönüştürmek için önlemlerini alacak, adımlarını atacak ve bu krizden daha güçlü çıkacaktır" çağrısı yaptı.

KIŞ SERT GEÇECEK
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise, kamu bankalarını firmalara karşı daha esnek olmaya davet etti. Tüzmen, "Kamu bankaları yurtdışı projelerde müteahhitlerimizi yeterince desteklemiyor. Bazı bankaların, firmalarımızın üstlendiği bazı projelerin kati ya da avans teminat mektubu vermekten imtina ettiklerini görüyoruz" dedi. Tüzmen, politik risk sigortası sistemine yönelik hazırlıkları büyük ölçüde tamamladıklarını kaydetti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türkiye'nin krizden etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, '"Açıkçası, 2008 sonbaharı küresel krizin Türkiye'de rüzgârlarını sert bir şekilde hissettirmeye başladığı bir dönem olmuştur. Öyle gözüküyor ki 2009'un kışı da bir hayli sert geçecektir'' dedi.

İNŞAAT OSCAR'LARI
Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhitlik firması arasında girmeyi başaran firmalar şunlar: Enka, Gama, Reaissance, Tekzen, Yüksel, Kayı, Baytur, TAV, Nurol, Mak-Yol, STFA, Hazinedaroğlu, Suma, GAP, Yenigün, Cengiz, Rasen, Doğuş, Alarko, Mesa, Yaşar Özkan, TML, Üstay.