kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Karlı ve buzlu yollarda araç kullanımı

Baturhan Boyacılar
Giriş Saati : 26.12.2008 14:45
Güncelleme : 26.12.2008 15:23
Yeni Haber
Karda zordur yürümek! Kış mevsiminin gelmesiyle yurt geneli kar ve buza teslim olurken, bizler hayatımıza yürüyerek mi yoksa evde oturarak mı devam edeceğiz? Yapmamız gereken; karlı, buzlu veya gizli buzlanmanın olduğu yollarda daha dikkatli otomobil kullanmak. ..
Türkiye'de kuru asfaltın üzerinde dahi çok sayıda kaza meydana gelirken, karlı havalarda yollarımız neredeyse hurdalığa dönüyor. Bu hüzünlü manzara karşısında yaşanan can kayıplarıysa işin en acı tarafını oluşturuyor. Karlı veya kaygan zeminlerde otomobil kullanmak kuru asfalttaki kadar kolay olmasa da birkaç küçük hareketle tehlikeyi arka plana atıp güvenli sürüşün kapılarını açabiliriz.

Otohaber dergisinin haberine göre, Karlı havalarda güvenli araç kullanmanın ilk şartı; kulaktan dolma bilgilere sahip birkaç kişinin söylediği şeyleri silip atmaktan geçiyor. Bu bilgiler arasında lastik havalarının indirilmesiyle aracın buz üzerinde daha fazla yol tutacağı oluyor. Tamamen yanlış olan bu düşüncede düşük hava basıncıyla sürekli dönen lastiklerin tabanı yerle tam temas etmez, aracın yol tutuşu azalır, fren mesafesi uzar, direksiyonu sertleşir. Yani araç kaymaya daha uygun bir hale gelir ve sürüş tehlikeye girer. Bir diğer tehlike de aracın çekiş tekerleğine uygulanan kuvvetle lastiğin yuvarlanma direnci azalır ve araç buz üzerinde kısmen de olsa yoluna devam eder. Araçtaki yükün dengesiz dağıtılmış olması ve tekerleğin yüksek devirde dönmesi karşısında oluşan titreşimler araç mekaniğine zarar verirken fazladan yakılan yakıt da cabasıdır.
İşte tüm bunlar otomobil ve içindekiler için risktir. Oysa kar ve buz üzerindeki güvenli sürüşün ilk şartı yumuşak otomobil kullanmaktır. Kış lastikleri kullanıyorsanız işiniz daha da kolaylaşacaktır. Karlı havalarda zincir takmak çözümdür. Ancak bu parçaya olan ihtiyaç kısıtlı bir alandır. Gizli buzlanmada da fayda sağlaması çok da muhtemel değildi. Kullandığımız otomobilin, 2 veya 4 tekerlekten çekişli, zincirli hatta paletli dahi olması, ABS, ESP, ASR gibi sistemlerle donatılmış olması kaygan yüzeylerde her zaman yardımcı olamaz. Gaz pedalına basma zamanı, frenleme şiddeti ve direksiyonu çevirme tarzı, kar ile buz üzerinde araç kullanırken ön plana çıkıyor.

Gaz tepkilerini yumuşatın

Kaygan yüzeylerde çekişin olduğu tekerlekler patinaja düştüğünde, araç daha fazla zorlanmamalı. Diğer pek çok dinamik etkende olduğu gibi gaz tepkilerinizi de ufak değişimlerde yapmalısınız. Vites değişimlerinde debriyajı aniden bırakmayın. Tekerlekleri patinaja düşürebilecek zeminlerde ikinci hatta üçüncü viteslerde kalkış yapmaya özen gösterin. Patinaj ile yola tutunmaya çalışmak debriyaj balatalarının ve lastiklerin ömründen çalar. Gaz pedalına basarken sanki ayağımızın altında yumurta varmış gibi davranmak gerekir!

* HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ