kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

S&P: IMF ile anlaşma ihtimali güçlendi

Giriş Saati : 26.12.2008 10:30
Güncelleme : 26.12.2008 17:14
Yeni Haber
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's Türkiye analisti Faruk Soussa, Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir anlaşma yapma ihtimalinin güçlendiğini söyledi.

Küresel istikrarsızlığın olduğu bir dönemde, IMF ile anlaşma yapılmasının önemine dikkat çeken Soussa, küresel düzeyde kırılganlığın iyice artış gösterdiği bir dönemde, yerel yönetim seçimleri öncesinde Türkiye'nin IMF ile anlaşma yapmasının yatırımcı güvenini artıracağını bildirdi.
Soussa, yatırımcı güvenindeki artışın da dış finansman kaynaklarına ulaşmak açısından önemli olduğunu vurguladı.

IMF ANLAŞMASI VE EKONOMİK DURGUNLUK

Soussa, daha önce bazı reyting kuruluşlarında da yer alan ve Türkiye'nin IMF ile bir anlaşma yapmaması durumunda durgunluğa girebileceği yönündeki iddialara ilişkin olarak da ''Türkiye'nin, bir ekonomik durgunluğa girip girmeme konusunun IMF ile yapılacak bir anlaşmaya bağlı olmadığını'' vurguladı.

Diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, daha önce yaptığı bir açıklamada, IMF programının olmaması durumunda, Türkiye'nin de 1-2 yıl içinde durgunlukla karşı karşıya kalacağını bildirmişti.

Bu arada, Türkiye'ye davet edilen IMF heyetinin yılbaşından sonraki hafta başında Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

GÖRÜNÜM DURAĞANDAN NEGATİFE ÇEVRİLDİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's geçen ay, Türkiye'nin görünümünü, durağandan, negatife çevirmişti. S&P, Türkiye'nin, döviz cinsinden BB(-) ve yerel para birimi cinsinden BB olan kredi notlarını ise aynen teyit etmişti.

S&P tarafından yapılan açıklamada, görünümün durağandan negatife çevrilmesinde, Türkiye'nin dış finansman ihtiyacı ve bu ihtiyacın teminindeki zorluğun etkili olduğu belirtilmişti.

Türkiye'nin dış finansman ihtiyacının bir kısmının bankalar, önemli bir kısmının ise şirketlerden kaynaklandığı kaydedilmişti. Kuruluş, Türkiye'nin cari açığının gelecek yıl daralacağını belirtirken, yine de dış finansman ihtiyacının artacağını vurgulamıştı.

Özel sektörün, dış finansman koşullarının zorlaşması nedeniyle iç piyasaya döneceği belirtilirken, bunun da faizler üzerinde baskı oluşturacağı ve bu durumun da ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği kaydedilmişti.

S&P, hükümetin, dış finansman koşullarını daha iyi duruma dönüştürmek amacıyla ya güven artırıcı önlemler alabileceği ya da uluslararası resmi bir kaynaktan dış kaynak sağlayabileceğine de dikkat çekmişti.

AA