kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz günlügü

26.12.2008
GM'nin finans kolu banka holding oldu
Otomobil finans şirketi GMAC LLC'nin banka holding şirketi olma talebi, ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) onay aldı. Şirket, statüsündeki bu değişiklik ile hükümetin borçlanma programlarından faydalanabilecek ve iflastan korunmuş olacak. GMAC, General Motors üretimi araçları alanlara finansman sağlamaya devam edebilecek. Fed'in kararının GMAC'ta yüzde 51 hisse sahibi Cerberus ve yüzde 49 hisse sahibi GM'e de bir maliyeti olacak. ABD bankacılık düzenlemeleri uyarınca pek çok sektördeki şirketlerin bankalarda büyük pay sahibi olmasına izin verilmiyor. Bu iki şirketin de GMAC'teki paylarını azaltmaları gerekebilir.

Başbakan ve milletvekilleri 2009'da zam almayacak
İsrail'de üst düzey yetkililer de tüm dünyayı vuran ekonomik krizin etkilerinden nasibini alacak. İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail parlamentosu, aralarında cumhurbaşkanının da bulunduğu üst düzey yetkililerin maaşlarına gelecek yıl zam yapılmamasına karar verdi. Cumhurbaşkanı, başbakan, merkez bankası başkanı, bakanlar ve milletvekillerinin maaşları yanında 450 eski üst düzey yetkili de 2009'da zam almayacak. Ülkede maaşlara her yıl yüzde 3-3.5 otomatik zam yapılıyor.

120 bin aracı geri çağırıyor

Toyota direksiyon kontrolünün kaybedilmesiyle sonuçlanan bir sorun nedeniyle 120 bin otomobili geri çağıracak. Toyota ile Çinli FAW Grubu'nun ortak teşebbüsü olan Tianjin FAW Toyota Motor Co, yarından başlayarak 121 bin 930 aracı geri çağırmaya başlayacağını duyurdu. Soruna neden olan araçların 2005 ve 2006'da üretilen lüks sedan modeller Crown ve Reiz, 2004 ile 2006 arasında üretilen Lexus modelleri olduğu ifade edildi.

Oto, 40 yılın en kötüsünde

Japonya'nın otomobil, kamyon ve otobüs üretimi, ABD ekonomisindeki yavaşlamanın otomotiv talebini azaltması nedeniyle son 40 yıldaki en hızlı düşüşünü yaşıyor. Japonya Otomobil Üreticileri Derneği, Japonya'da araç üretiminin kasımda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.4 gerileyerek, 854 bin 171 adede indiğini açıkladı. Üretimdeki düşüş derneğin üretim verilerini tutmaya başladığı 1967'den beri en büyük gerilemeye işaret ediyor.

Mağazalar sinek avlıyor

Son yılların en kötü tatil alışveriş sezonunun yaşandığı ABD'de yüzde 70'lere varan indirim oranları da tüketicileri harcama yapmaya ikna edemedi. ABD perakende mağazalarındaki trafik geçen haftasonu bir önceki yıla göre yüzde 24 düştü. ShopperTrak araştırma şirketine göre, soğuk hava ve yavaşlayan ekonomi sebebiyle perakende satışları 19 Aralık- 21 Aralık arasında yüzde 5.3 geriledi. ShopperTrak'ın 50 binin üzerinde mağazanın katılımıyla yaptığı araştırmaya göre 20 Aralık sonrası alışveriş trafiği yüzde 6.5 azaldı.

Yardım vakfı 15 milyon $'ı Madoff'a kaptırmış
Nobel Barış Ödülü sahibi ABD'li yazar Elie Wiesel'in yardım vakfının, 50 milyar dolarlık yolsuzluk yapmakla suçlanan Bernard Madoff'a 15.2 milyon dolar kaptırdığını itiraf etti. Vakfın sitesinde bu kayba rağmen misyonuna kaldığı yerden devam edeceği belirtildi. Eski Nasdaq Başkanı Bernard Madoff suçlu bulunursa, 20 yıl hapis ve 5 milyon dolar para cezasına çarptırılabilir.