kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
HİNDİ

Yılbaşı sofrasının Kare As'ı

24.12.2008
Yılbaşı gecesi sofrasının olmazsa olmazları konusunda kararsız kalanlar için, uzmanlardan ve yeme-içme meraklılarından oluşan jüri üyelerimize sorduk: "Sizce bir yılbaşı sofrasında neler bulunmalı?" İşte mezelerinden tatlısına kadar her çeşidin yer aldığı yılbaşı mönümüz..
Hindi
Yılbaşı sofrasının vazgeçilmezi tabii ki hindi. Bu, lezzetli olduğu kadar zahmetli yemeği evde yapmaya üşeniyorsanız, artık pek çok restoran eve hazır hindi de gönderiyor. Size bir tek yemesi kalıyor! Jüri üyelerimizden Nedim Atilla, Oğul Türkkan, İnci Özgöz kestaneli pilavlı hindiyi önerirken, Esra Düzdağ "Bütün ya da parça sebzeli ya da kestaneli hindi mutlaka sorfada olmalı," diyor. Aydan Üstkanat ise; "Özellikle uzun sürede pişirilmiş yumuşacık hindi, ekşi-tatlı bir meyve ile hazırlanmış sosla servis edilmeli," diye açıklama yapıyor.
Vedat Başaran ve Deniz Gürsoy, yılbaşı sofrasında hindiyi görmek isteyen diğer jüri üyelerimiz.
(Aldığı oy: 7)* * * * * * *

Meze
Uzun saatler geçireceğiniz yılbaşı sofrasında, sıcak ve soğuk mezeler hem iştahınızı açacak hem de keyifli sohbetlere eşlik edecektir. Jüri üyelerimizden Vedat Başaran, sofrada mezenin hemen her türünün bulunması gerektiğini söylüyor: "Pastırma gibi soğut et çeşitleri ve şarküteri yer almalı." Oğul Türkkan da meze çeşitleri arasında pastırmayı önerenlerden. Nedim Atilla kabaktan veya patlıcandan yapılan mezeleri önerirken, Hasan Açanal meze olarak trüf mantarlı kaz ciğeri ezmesini tavsiye ediyor. İnci Özgöz ise haydari, çiğköfte, midye dolma, acıka, mercimek köftesi gibi mezelerden oluşan meze tabağı hazırlamak gerektiğini söylüyor.
(Aldığı oy: 5) * * * * *

Şampanya
Tam bir kutlama içkisi olan şampanya, tadını sevseniz de sevmeseniz de yılbaşı sofrasının olmazsa olmazı. Ama patlatmak için acele etmeyin; saatin 24.00'ü bulmasını bekleyin. Aslında köpüklü bir beyaz şarap olan şampanyanın, her bütçeye uygun kalitede çeşitleri var. İyi cins üzümden yapılmasına dikkat edilen şampanya hazırlarken, üç kez fıçı değiştirilir ve 911 derece ısıdaki mahzenlerde baş aşağı konur. Jüri üyelerimizden Ahmet Örs, şampanyanın yeni yıla girerken kutlama içkisi olarak içilebileceğini söylüyor ve ekliyor: "Şampanya yoksa İspanyol cavası veya iyi köpüren Türk şarapları da var." Şampanyaya oy veren diğer jüri üyelerimiz Vedat Başaran, Hasan Açanal, Salih Saka ve Aydan Üstkanat. Bu arada nasıl patlatacağınızı önceden öğrenin veya bir şekilde test edin ki, arkadaşlarınızın karşısında mahçup olmayın.
(Aldığı oy: 5) * * * * *

Kestaneli iç pilav
Yılbaşı mönüsü hazırlarken kestaneli iç pilavı unutmak olmaz.
Dana veya kuzu etiyle yapılan çeşitlerinin daha lezzetli olduğunu hatırlatalım. Bu arada her tarifte hindi, kuş üzümü, tarçın gibi farklı malzemeler bulunabiliyor. Jüri üyelerimizden Esra Düzdağ, "Yılbaşı sofrasında Pilav mutlaka yer almalı, pilavın, kestanelisi daha bir lezzetlidir!" derken, Aydan Üstkanat "Yılbaşı sofrası hindisiz olmaz, hindi de pilavsız olmaz... Hindiye en yakışanı da kestaneli pilav," diyor. Şebnem Çapa ve Deniz Gürsoy da iç pilavın sofrada bulunması gerektiğini düşünüyorlar.
(Aldığı oy: 4) * * * *

Çerez
Çekirdek, leblebi, Antep fıstığı, fındık, badem veya kuru meyve... Bu gibi taze çerezleri, şık kaseler içinde sunmak yılbaşı gecesi âdetlerinden. Ama jüri üyelerimizden Ahmet Örs'ün bu konuda bir uyarısı var: "Çerez, yemekten önce tüketilebilir. Ama abartmadan yenmeli; yoksa yemek yiyemezsiniz." İnci Özgöz ise yeni yılı bereketiyle karşılamak için çerez çeşitlerinin sofrada yer alması gerektiğini düşünüyor. Çerezi es geçmemeniz gerektiğini düşünen diğer jüri üyelerimiz, Vedat Başaran ve Deniz Gürsoy.
(Aldığı oy: 4)
* * * *

Kabak tatlısı
Tek ihtiyacınız olan balkabağı, şeker, tencere ve ocak! Yapımı en kolay tatlılardan olan kabak tatlısının lezzetli olması, biraz da kabağın iyi olmasına bağlıdır. Bu nedenle misafirlerinize yaparken, iyisinden seçmeye dikkat edin. Esra Düzdağ, kabak tatlısının rengiyle, tadıyla yeni yıl sofralarına yakıştığını söylerken, Nedim Atilla da aynı tatlıya oy veriyor. Bu arada üzerine öğütülmüş ceviz koymayı unutmayın...
(Aldığı oy: 2) * *

Peynir tabağı
Özellikle şarap içecekseniz, mutlaka sofranızda peynir tabağı bulunmalı. Gravyer peyniri, beyaz peynir, rokfor peyniri, parmesan, brie, küflü peynir gibi çeşitlerden damak tadınıza uygun olanlarını satın alabilirsiniz.
Oğul Türkkan peynir tabağına oy verirken, Şebnem Çapa yılbaşı sofrasında ne olursa olsun mutlaka parmesana yer verdiğini söylüyor.
Aldığı oy: 2) * *

Salata
Kocaman bir tabak salata, sofranızın demirbaşı olacak. Jüri üyelerimizden Şebnem Çapa, "Masada her türlü salata bulunmalı," derken, Esra Düzdağ nar taneli yeşil salatayı öneriyor ve yeni yıla girerken narın simgelediği bereketi sofralara taşımak istediğini ekliyor.
(Aldığı oy: 2) * *

Çorba
Çorba, mönünüzde başlangıç olarak yer alması gereken lezzetlerden.
Mercimek, domates, tavuk suyuna veya farklı olmak isteyenler ıspanak, bezelye hatta wonton çorbası bile yapabilir. Nedim Atilla yılbaşı sofrası için karnabahar çorbasını, İnci Özgöz işkembe çorbasını öneriyor.
(Aldığı oy: 2) * *

Pasta
Yemek sonrası tatlı yemek isteyenlere bir diğer öneri de pasta. İnci Özgöz "Yeni yılı ağız tadı ile karşılamak isteyenler mutlaka yılbaşında tatlı bir şeyler yemek isterler," derken Esra Düzdağ, kütük pastanın bir klasik olduğunu, evde yapılamıyorsa bile hazır alınması gerektiğini söylüyor.
(Aldığı oy: 2) * *

Hindi * * * * * * *
Kestaneli İç Pilav * * * *
Şampanya * * * * *
Meze * * * * *

Hasan Açanal (Gastronomi uzmanı)
* Meze, Trüf Mantarlı Kaz Ciğeri Ezmesi
* Fırında portakallı dana rosto
* Vişne likörlü çikolata
* Şampanya

Nedim Atilla (Yemek araştırmacısı)
* Kestaneli pilavlı hindi
* Kabak tatlısı
* Mücverler
* Karnabahar çorbası

Vedat Başaran (Feriye Lokantası'nın işletmecisi ve şefi)
* Çerez
* Meze
* Hindi
* Şampanya

Şebnem Çapa (İşkadını)
* Parmesan
* Salatalar
* İç pilav
* Çikolatalı sufle

Esra Düzdağ ( Sofra dergisi Genel Yayın Yönetmeni)
* Fırında hindi
* Kestaneli pilav
* Nar taneli yeşil salata
* Kabak tatlısı
* Kütük pasta

Deniz Gürsoy (Gurme)
* Hindi
* Kestaneli pilav
* Çerez
* İçki

Ahmet Örs (SABAH gazetesi yazarı)
* Kuzu eti
* Meyve salatası
* Çerez
* Şampanya

İnci Özgöz ( Lezİz dergisi Genel Yayın Yönetmeni)
* Kestaneli hindi
* Pasta
* İşkembe çorbası
* Meze tabağı
* Çerez

Salih Saka (DJ, parti organizatörü)
* Şampanya
* Bonfile üstü fuagra (kaz ciğeri)

Oğul Türkkan (Gurme)
* Kestaneli hindi
* Balık yumurtası veya havyar
* Pastırma
* Peynir tabağı

Aydan Üstkanat (Yemek stilisti)
* Hindi
* Şampanya
* Ev yapımı narlı votka
* Kestaneli pilav
Haberin fotoğrafları