kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Listeden çıkarıldı satış devam ediyor

Nergis DEMİRKAYA - ANKARA
23.12.2008
Çelik, MHP'li Ekici'nin "Kızınıza okutur musunuz?" dediği 'Anayurt Oteli'nin 100 eser listesinden çıkarıldığını söyledi. Ancak kitabın listedeymiş gibi satıldığı ortaya çıktı..
TBMM'de eğitim bütçesi görüşülürken, "Anayurt Oteli" kitabı tartışması yaşandı. MHP'li Mehmet Ekici, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e "Kızınıza yüksek sesle okutur musunuz?" diyerek, kitabın 100 Temel Eser arasında bulunduğunu söyledi. Ancak kitap nisan ayında listeden çıkarılmıştı. Ancak, ağustos baskılı kitaplarda bile, "100 Temel Eser" arasında bulunduğu ifadesi yer alıyor.

'ÇIKTI' DEDİ
Milli Eğitim Bakanlığı'nin bütçe görüşmelerinde söz alan MHP Milletvekili Mehmet Ekici, hazırlandığı dönemde içindeki müstehcen ifadeler nedeniyle "porno kitap" olmaya aday tartışmalarına neden olan Yusuf Atılgan'ın Anayurt Oteli'nin 100 Temel Eser kapsamında lise öğrencilerine tavsiye edilmesine tepki gösterdi. Bakan Çelik'e seslenen Ekici, "Bu Anayurt Oteli'ni kızınızla yüksek sesle okuyabilir misiniz" diye sordu.

'OSMANCIK' EKLENDİ
Bakan Çelik, Ekici'ye yanıt verirken bu kitapların onlarca düşünce ve fikir adamının bir araya gelerek oluşturduğu Komisyon tarafından belirlendiğini anlattı, eleştirilen kitabın da uygunsuz ifadeler nedeniyle listeden çıkarıldığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre tartışma konusu olan kitap Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nce 29 Nisan 2008 tarihinde yayınlanan genelge ile listeden çıkarıldı. Yerine Tarık Buğra'nın "Osmancık" kitabı eklendi. Genelge bütün okullara gönderilirken yeni kitabın ismi de Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan 100 Temel Eser listesine eklendi.

AĞUSTOS BASKISI
Bakanlık'ın 100 Temel Eser'den çıkarma kararına rağmen kitabın "Milli Eğitim Bakanlığı tavsiyeli" olarak satışının sürdüğü belirlendi. "Anayurt Oteli"nin ağustos baskısında bile kitabın üzerinde 100 Temel Eser arasında olduğu ifadesi bulunuyor.

MHP'li Mehmet Ekici:
Müstehcen ifadeler içeren ve 100 Temel Eser listesinde yer alan Anayurt Oteli kitabını yüksek sesle kızınıza okutur musunuz?

Bakan Hüseyin Çelik: Kitaplar onlarca düşünce ve fikir adamı tarafından belirlenir. Eleştirilen bu kitap uygunsuz ifadeler nedeniyle listeden çıkarıldı.

PINAR KÜR / Yazar
Sözcüklerden öte anlamı var
Yusuf Atılgan Türk mo-dern edebiyatının en önemli ya-zarlarından biri ve 'Anayurt Oteli' de artık klasik-leşmiş bir roman. Bu romanın müstehcen olduğu-nu ileri sürmek son derece komik. Zaten gerçek biredebiyat eseri olan herhangi bir romanın müsteh-cen olması söz konusu değildir. Eserin içinde ge-çen sözcüklerden çok öte bir anlamı vardır.

AHMET ÜMİT / Yazar
Bu tartışma ilkel, barbarca
Bu tartışmayı ilkelce ve barbarca buluyorum. Bu tür zihniyetleri, çocuklarımızı sanattan ve edebiyattan uzaklaştırıp tek tip, sadece başarıyı düşünen insanlar yaratmaya yönelik yanlış anlayışın ürünü olarak görüyorum. Bu tip örümcek zihniyetleri sadece mecliste değil Türkiye'nin her yerinde görüyoruz.

REFİK DURBAŞ / Yazar
Bence yersiz bir çıkış ve yorum
Çok çirkin ve ayıp bir şey. Anayurt Oteli son derce özgün bir eser, Yusuf Atılgan da değerli bir edebiyatçıdır. Bence çok yersiz bir sataşma. Anadolu'nun ücra köşesinde bir otel katibinin macerasını anlatır kitap. Yıllardır okunan ayrıca filmi de yapılan bir eser. Bence yersiz bir çıkış ve yorum.
Haberin fotoğrafları