kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

2'nci temiz eller

YASEMİN TAŞKIN / ROMA
19.12.2008
Dünyanın her yerinde yolsuzluk soruşturmasına isim veren siyasetçi-işadamı-rüşvet üçlemesinin benzeri İtalya'da yine patladı. Bu kez Napoli kentinde Meclis üyeleri ve kamu çalışanlarına rüşvet veren işadamları tutuklandı. İki milletvekilinin sorgulanması isteniyor..
İtalya'da 90'lı yılların sonunda mafyayı ve İtalyan bürokrasisine yerleşen yolsuzluk şebekesini hedef alan "Temiz Eller" operasyonunda ikinci dalga... Eski savcı Antonio Di Pietro'yu milli kahraman haline getiren, yıllarca dünyanın herhangi bir yerindeki yolsuzluk mücadelelerine isim veren bu operasyonun benzeri Napoli kentinde yaşanıyor. Kentte ihaleleri tekeline alan siyasetçiler ve işadamlarının içinde bulunduğu bir yolsuzluk şebekesine karşı operasyon başlatıldı. Napoli savcılığının 4 ihaleyle ilgili başlattığı soruşturma sonucunda işadamı Alfredo Romeo, Demokratik Parti'li belediye meclisi üyeleri Felice Laudadio, Ferdinando Di Mezza ve eski belediye meclisi üyeleri Enrico Cardillo, Giuseppe Gambale ve mali polisten Albay Vincenzo Mazzucco'nun da aralarında bulunduğu tam 13 kişi tutuklandı.

VEKİLLER DE KISKAÇTA
Napoli'deki ihale skandalında her şey ünlü iş adamı Romeo'nun etrafında dönüyor. Politikacılar, kamu çalışanlarını kendisine bağlayıp "ihale çetesi" kuran işadamı Romeo'nun sadece Napoli belediyesinden 400 milyon euroluk ihale aldığı belirlendi. Aynı işadamının Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Meclis ve Senato'dan olmak üzere pek çok üst düzey kurumdaki yetkilileri de rüşvetle bağlayıp ihaleler kazandığı da ortaya çıkarıldı. Demokratik Parti'den iki milletvekili de soruşturma kapsamına alındı ve savcılık, iki milletvekilinin sorgulanması için Meclis yönetiminden izin istedi.