kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Belçika'da hükümet istifa kararı aldı

AA
Giriş Saati : 19.12.2008 20:43
Güncelleme : 19.12.2008 23:10
Yeni Haber
Belçika'da, küresel mali krizde iflas sınırına gelen bankacılık devi Fortis'in kurtarılma sürecini başarısız yönetmek ve yargıya müdahale etmekle suçlanan başbakan Yves Leterme, istifa kararı aldı.

Belçika Adalet ve Kurumsal Reformlar Bakanı Jo Vandeuzen'in akşam saatlerinde istifasını açıklamasının ardından toplanan bakanlar kurulundan da istifa kararı çıkınca başbakan Yves Leterme, koalisyon hükümetinin istifasını sunmak için Kral'a çıktı.

Küresel mali krizde zora girince parçalanarak satışa çıkarılan Fortis'in Belçika, Türkiye, Polonya ve Fransa'daki faaliyetlerini 14.5 milyar Avro'ya satın almak için Belçika hükümetiyle anlaşan Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas, Brüksel Temyiz Mahkemesi'nin 12 Aralık'ta devir sürecini dondurması üzerine satışın planlandığı gibi ilerlemediği gerekçesiyle geri adım sinyali vermişti.

Fortis yatırımcılarının açtığı davada Brüksel Temyiz Mahkemesi, Fortis'in, hükümet müdahalesi ve yönetim kurulu kararıyla satışını dondurarak, 12 Şubat'ta banka genel kurulunun toplanarak hissedarlardan onay alınmasına hükmetmişti.

Yargının bu kararı, Fortis dosyasını bir ''başarı unsuru'' olarak sunan Leterme hükümetini zor durumda bıraktı ve yürütmeyle yargı arasında ciddi gerginlik yaşandı.

Hükümete eleştirilerin arttığı bir dönemde Belçika Yüksek Mahkemesi Başkanı'nın, ''Leterme hükümetinin Brüksel Temyiz Mahkemesi'nin Fortis kararını etkilemeye çalıştığı konusunda zaman darlığı nedeniyle kanıt bulunamasa da güçlü işaretler olduğunu'' açıklaması, Belçika Adalet Bakanı Vandeurzen'i istifaya zorlamıştı.