kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Otomotiv üretimi durdurdu işten çıkarmalar hızlandı

18.12.2008
Otomotiv pazarındaki daralma Oyak Renault'ya üretimi durdurttu. Ford 20 Aralık'ta, Tofaş ve Bosch da 27 Aralık'ta üretime ara verecek..
ABD ve Avrupalı otomotiv üreticilerinin ardından, Türkiye'deki otomotiv üreticileri de krize karşı önlem almaya başladı. Kasım ayında toplam taşıt üretiminin yarı yarıya azalması, toplam ihracatın da yüzde 41.7 düşmesi sektörü zor günlerin beklediğine işaret ederken, art arda üretimi durdurma haberleri geldi. OYAK Renault, otomotiv pazarlarındaki daralma ve siparişlerin azalması yüzünden dün itibariyle üretimini durdurduğunu açıkladı. Tofaş ve Bosch'un 27 Aralık Cumartesi günü üretime ara vereceği bildirildi.

YÜZDE 76 ÖDEME
Megane II Sedan, Symbol ve Clio III üretip, bunun yüzde 80'inden fazlasını ihraç eden OYAK Renault fabrikasında çalışan toplam 5 bin 300 işçinin büyük bölümü, ücretlerinin yüzde 76'sının ödenmesi kaydıyla 12 Ocak'a kadar zorunlu izne çıkarıldı. Bazı birimlerde 500 kadar çalışanın görevlerini sürdüreceği açıklandı. OYAK Renault, saatte 60 otomobil üretiyordu. Doblo'nun yanı sıra Peugeot ve Citroen markalarını bünyesinde barındıran Fransız PSA Grubu ve Fiat için Mini Cargo ile Fiat Linea otomobil üreten Tofaş'ta ise global pazarlardaki daralma nedeniyle üretime 27 Aralık 2008-12 Ocak 2009 tarihleri arasında ara verilecek. Bu sürede sınırlı sayıda çalışanın görevlerini sürdüreceği, zorunlu izne çıkarılanların ise ücretlerinin yüzde 76'sının ödeneceği kaydedildi.

TALEP DARALDI
Günde bin 100 araç üretim rakamını yakalayan Tofaş'ın üretimi kriz yüzünden günde 750 araca kadar gerilemişti. Ford Otomotiv yurtiçi ve yurtdışı pazarlardaki talep düşüşü nedeniyle 20 Aralık-12 Ocak arasında üretime ara vereceğini açıkladı. Ford Otosan hisseleri dün yüzde 72. Tofaş hisseleri ise yüzde 7.32 değer kaybetti. Mercedes-Benz Türk de talep daralması nedeniyle Aksaray kamyon fabrikasında üretime 5 hafta ara verme kararı aldı. 160 işçi de yıl sonu itibariyle teşvikle işten ayrılacak. Dizel enjeksiyon sistemleri üreten Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş'de de 27 Aralık 2008-2 Ocak 2009 tarihleri arasında üretime ara verilecek. Otomotiv yan sanayi şirketi Ege Endüstri istifa ve işten çıkarmalar sonucu personel sayısının eylülden bu yana 482'den 427'ye gerilediğini duyurdu. Öte yandan tekstil şirketlerinden Brillant ise son iki ayda 170 kişinin işine son verdiğini açıkladı.