kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tersine göç

Giriş Saati : 19.12.2008 11:09
Güncelleme : 19.12.2008 20:28
Yeni Haber
Yıllardır tarlaların bölünmesi, tarımdan beklenen verimin alınamaması ve daha iyi yaşam koşulları nedeniyle terk edilen ve nüfusu giderek azalan köyler, üst üste yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle eski günlerine yeniden dönüyor.

Edinilen bilgiye göre, daha iyi iş, eğitim ve sağlık gerekçeleriyle köylerini terk ederek, kent merkezlerine yerleşen kişiler, kent yaşamının yüksek maliyeti karşısında her geçen yıl tutunmakta zorlandıklarını kaydediyorlar. Geçim sıkıntısı, artan harcamalar nedeniyle çıkmaza girenler ise çareyi zaten zar zor işlettikleri işyerlerini kapatarak, tersine göçte buluyor.
Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, ekonomik sorunların boyutunun artmasının, şehirden, belde ve köylere göçü hızlandırdığını söyledi.

''KENTTE YAŞAM ZOR''

Yıllardır köyden kentte göçün hızlı bir şekilde sürdüğünü, ancak son günlerde bunun tam tersi bir durum aldığını vurgulayan Civelek, şöyle devam etti:

''Bir zamanlar köyde oturanlar için kentler cazibe merkeziydi. Köydeki tarlasını satan vatandaşlarımız daha iyi yaşam koşulları ve gelir nedeniyle kente göç etti. Köylerimiz günden güne neredeyse sadece yaşlı insanların yaşadığı sessiz birer yerleşim yerlerine dönüştü. Ancak bu durum son günlerde değişmeye başladı. Belki de son küresel kriz, zaten işini yürütmekte zorlanan ve uzun süre borçlarını ödeme sıkıntısı çeken için yaşamını yeniden değiştirme yolunda dönüm noktası oldu. Kentte ev kirasını bile ödeyemez duruma gelen, köyde küçük de olsa bir tarlası ve evi olanlar yeniden baba evine dönüşe başladı. Ev kirası, elektrik ve su giderleri ile diğer masraflar açısından daha ucuz olan köylerimiz adeta işsiz vatandaşlarımız için cazibe merkezi haline almayı başladı. Çaresizlik nedeniyle köyde babadan kalma toprağı bulunan vatandaşlarımız az masrafla kendi yağıyla kavrulmaya çalışıyor. Şu an 'en azından aç kalmayalım' düşüncesi var.''

Vatandaşların köyde, günlük yaşamını, yetiştirdiği sebze, buğday ve hayvan besiciliğiyle karşılayabildiğini ifade eden Civelek, ''Kentlerde artık üretmek ve üretken olmak imkansız hale geldi. İş yerlerini kapatarak, köy ve beldelerine dönen aileler, hiç değilse daha az masrafla yaşamını sürdürebiliyor'' diye konuştu.

''KÖYLERİMİZ BİR CENNET''

Türkiye Köy ve Mahalli İdareleri Muhtarlar Derneği Antakya Şube Başkanı Abdulhay Denizli ise kentlerde yaşam koşullarının ağırlaşması nedeniyle, köyden kente göçün durduğunu söyledi.

Köylerde yaşayanların da durumunun çok iç açıcı olmadığını belirten Denizli, ''Ancak kentte oturanlara göre köylerimiz bir cennet. Çünkü vatandaşlarımız burada kendi tarlalarından aldıkları ürünlerle geçimlerini sağlayabiliyor. Ancak kentte yaşayanlar bir kilo unu bile parayla almak zorunda kalıyor'' dedi.

Kentte işsiz kalan bazı vatandaşların köylerin yolunu tuttuğunu belirten Denizli, şuan göçle ilgili ellerinde herhangi bir rakamın bulunmadığını, ancak göçün her geçen gün artan bir şekilde devam ettiğini kaydetti.

''TUHAFİYECİLİKTEN TARLAYA''

Kriz nedeniyle 15 yıllık tuhafiyesini kapatarak Hatay'dan baba evi olan Samandağ'ın Aknehir beldesine dönen Leyla Taş (45), tarlada çalışıp ve tandır ekmeği yaparak geçimini sağlamaya çalıştığını söyledi.

Kriz nedeniyle siftah yapamadan dükkan kapattığını, ev kirasını ödemekte, çocuğuna bakmakta zorlandığını belirten Taş, ''Eşim serbest meslekle uğraşıyor. 15 yıl önce daha iyi bir yaşam için kente göç etmiştik. Ancak kriz nedeniyle evimize ekmek getiremez hale geldik. Bizim için en doğru kararın köye dönmek olduğuna karar verdik'' diye konuştu.
Günlük yiyeceği sebzeleri ekerek ve tandır ekmeği yaparak geçinmeye çalıştıklarını vurgulayan Taş, köyde yaşamın kente göre daha kolay olduğunu, en azından para yetişmemesi gibi streslerinin bulunmadığını kaydetti.

AA