kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gürcistan Parlamentosu'ndan acı itiraf

Giriş Saati : 19.12.2008 09:11
Güncelleme : 19.12.2008 23:08
Yeni Haber
Gürcistan Parlamentosu, Rusya ile yaşanan savaştan 4 ay sonra bir itirafta bulundu. Parlamenterler, hükümet ve ordunun Güney Osetya'da yaşanan çatışma konusunda ciddi bir hata yaptığını açıkladı.

Gürcistan ordusunun Güney Osetya'ya gerçekleştirdiği askeri müdahalenin ardından başlayan Gürcistan-Rusya savaşının üzerinden 4 ay geçti. Akşam saatlerinde bir araya gelen Gürcistan Parlamentosu, konuya ilişkin gecikmiş bir itirafta bulundu. Parlamenterler, hükümet ve ordunun Güney Osetya müdahalesinin büyük bir hata olduğunu vurguladı.

Tiflis'te gerçekleştirilen oturumda aynı zamanda Rusya'yı da suçlayan parlamenterler, Rusya'nın gergin tansiyonu daha da körüklediğini ve savaş durumunu oluşturduğunu ifade etti. Bu arada konuya ilişkin hazırlanan raporun da okunduğu parlamentoda, parlamenterlerin hemfikir olduğu konu yeterli düzeyde istihbarat çalışması yapılmaması ve Güney Osetya ile Abaza'yı içeren askeri müdahaleye yeterli düzeyde hazırlık yapılmamış olması oldu. Kabinenin de savaş konusunda bir anlaşma içinde olmaması nedeniyle sonucun bu noktaya ulaştığı belirtilen raporun ardından komisyon önünde üst düzey birçok yetkili ifade verdi. Aralarında Devlet Başkanı Mikheil Saakaşvili'nin de bulunduğu yetkililer, yaşanan durum konusunda kendilerini savundu. Saakaşvili, "Bu zor fakat gerekli bir karardı" dedi. Rus ordusunun Güney Osetya sınırını geçmesi üzerine Gürcistan ordusunu bölgeye göndermek zorunda kaldığını kaydeden Saakaşvili, "Toprak bütünlüğümüzü ve insanlarımızı korumak üzere orduyu görevlendirdim" şeklinde konuştu.

Öte yandan Batı yanlısı hükümet, savaşın başladığı ilk andan itibaren birçok kimse tarafından eleştirildi. Kasım ayı başlarında yaklaşık 10 bin kişilik bir grup muhalefet destekçisi, sokaklara dökülerek, hükümet karşıtı gösteri düzenledi.

Bu arada savaşın ne şekilde başladığı konusu ise halen bir muamma.Rusya, Gürcistan ordusunun Güney Osetya'ya ulaşmasının ardından bölgeye askeri güçlerini gönderdiğini iddia ederken, Gürcistan tarafı ise tam aksini savunuyor. Ancak kesin olan şu ki, uluslararası baskıya rağmen Rusya, yaşanan savaş sonrasında hem Güney Osetya hem de Abaza'nın bağımsızlığını tanıdığını duyurdu.