kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Prof. Dr. Alper Demirbaş ve ekibi, 14 günde tam 36 organ nakli yaparak rekor kırdı. Dr. Demirbaş, böbreğini ya da ciğerinin yarısını sevdiklerine verenlerin başında annelerin geldiğini söylüyor. İkinci sırada ise eşler bulunuyor. Vericiler arasında kadınların ağırlıkta olduğunu belirten Dr. Demirbaş, hedefinin ayda 40 nakil yapmak olduğunu dile getiriyor.

En çok anneler organ veriyor

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
14.12.2008
Antalya Üniversitesi Hastanesi'nde organ nakli konusunda rekorlar kırdıktan sonra Medical Park Antalya Hastanesi Kompleksi'ne transfer olan Prof. Dr. Alper Demirbaş ve ekibi, 14 günde tam 36 organ nakli gerçekleştirerek yine rekor kırdı. Hastanenin, organ nakli için SGK ile anlaşması bulunuyor. Bu nedenle, hastalardan hiçbir ücret talep edilmeden organ nakli yapılıyor. Hastanede şu anda 100 hasta sırada bekliyor. Önümüzdeki ocak ayına kadar, bu hastaların da nakillerinin yapılması hedefleniyor. Medical Park Antalya Hastanesi Kompleksi Tıbbi Direktörü ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, organ nakliyle ilgili sorularımızı yanıtladı...

AİLE KÜTÜĞÜNE BAKILIR
* Üvey anne-babalar da verici olabiliyorlar mı?
Bu; bizi de düşündürdü. Türk Medeni Kanunu'nun 17. maddesine göre; ancak dördüncü derece akrabaların canlı verici olmasına izin veriliyordu. Organ ticaretine karşı böyle kanuni bir önlem var. Gerekçe ailesi, bize kütüklerini getirdi. Babanın kütüğünde 15 yıldır anne olarak Aysel Hanım bulunduğu için kabul ettik. Aslında en fazla teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları verici olabiliyor. Başka akrabalar verici olamıyor. Olabilmeleri için mutlaka etik kurulun onayını almaları gerekiyor.

* Türkiye'de neden kadavra bulunamıyor?
Kadavra, tüm dünyanın sorunu. Önlemler alınsa da, kadavradan organ nakilleri ihtiyacı karşılamıyor. Canlıdan canlıya organ naklinde Türkiye daha başarılı. Türkiye'de en çok kadınlar verici oluyor, erkekler daha çekimser. İlk aday; anneler. Anneler, hiç tereddüt etmeden organlarını vermek istiyor. İkinci sırada ise eşler geliyor.

HEDEF AYDA 40 NAKİL!
* Türkiye'de yılda kaç organ nakli yapılabiliyor?
Türkiye'de yılda yaklaşık bin 300 organ nakli yapılıyor. Biz bu sayıyı yüzde 30 dolayında artırmak istiyoruz. Ayda 40 tane canlıdan organ nakli yapmayı hedefliyoruz. Bu; yılda 450-500 hasta eder. Bu yıl, organ naklinde geri kalındı. Bu açığı kapatmak için 14 günde 36 organ nakli yaptık. Ocak ayı sonunda bu sayı 100'ü bulacak. Şükrü Gerekçe ve Aysel Gerekçe bu hastalardan yalnızca ikisiydi. Hastaları mümkün olduğunca çabuk diyalizden kurtarmak lazım çünkü organ nakli onların hayatlarını uzatıyor. Diyaliz gören bir hastaya göre, organ nakli olan hastanın ömrü üç kat uzuyor.