kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Prof. Dr. Alper Demirbaş

Organ nakli hastalarını ilaçsız tedavi edeceğiz

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
16.12.2008
Organ nakli konusunda araştırmalar yapan Prof. Dr. Alper Demirbaş, hastaların operasyon sonrasında ilaç kullanmamalarını sağlamaya çalıştıklarını söylüyor..
Medical Park Antalya Hastanesi Tıbbi Direktörü ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, organ nakliyle ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Organ naklinde yapılacak en büyük yenilik nedir?
Doku uyumsuz organ nakli olduğunda büyük tepki aldı ama artık rahatlıkla uygulanıyor. Kan uyumsuz organ nakli yaptığımızda yine aynı tepkileri aldık ama onu da artık kolayca uyguluyoruz. Şimdi sıra, organ naklinden sonra ilaca son verecek yeniliklere geldi. Organ nakli olan hastalar vücutlarına yabancı bir organ alıyorlar. Bu organı vücudun dışlamaması için hayatları boyunca birtakım ilaçlar kullanmaları gerekiyor. Bu ilaçlar hem çok pahalı, hem de yan etkiler yapabiliyor. Sürekli kontrol ile bu ilaçların yan etkilerini yok etmeye çalışıyoruz. Ama asıl amacımız hastaların bu ilaçları almadan hayatlarını sürdürmelerini sağlayabilmek. Bunun için çalışmalar yapıyoruz. Kemik iliğinden vereceğimiz bir madde ile organın vücuda uyumunu sağlamaya çalışıyoruz. Hem canlı vericiden, hem de kadavradan alınan organlar için çalışmalar var. Tüm dünya bunun peşinde hatta dünya tıp kitaplarında bu araştırmalar 'Kimeros' adını taşıyor. Kimeros kafası keçi, vücudu aslan olan bir tanrı. Amerikan Transplant Derneği, bu çalışmaya büyük önem veriyor. Bizim şu anda bulunduğumuz bölgenin de adı mitolojide 'Kimeros' olarak geçiyor. Umarım bu çalışmada biz başarı gösteririz ve tıp tarihine önemli bir imza atarız.

HEM YAŞA, HEM YAŞAT!
* Canlıdan canlıya organ nakilleri neden artıyor, kadavra bulunması her geçen gün biraz daha zorlaşıyor mu?
Kadavra bulmakta çok zorlanıyoruz. Bu sorun gerçekten çığ gibi büyüyor ama organ nakli için gerekli kadavra bulmak çok zor. Türkler kendi yakınları için hemen organ vermeye çok istekliler. Biz de buna katkıda bulunmak için 'Hem yaşa, hem yaşat' adlı bir kampanya başlattık. Organ yetmezliği olan kişilere çevrelerinde organ nakline uygun kimse olup olmadığını soruyoruz. Hasta ne kadar az diyaliz görüp organ nakli olursa, başarı şansı o kadar artıyor.