kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Bankalar krediyi kesince kart ve senetle oto satışı başladı

30.11.2008
Bankaların kredi musluklarını kısması nedeniyle satışları bıçak gibi kesilen otomotivciler yeni finansman arayışına yöneldi. Yetkili satıcılar pazarı canlandırmak için senet ve kredi kartıyla otomobil satışına başladı..
Küresel kriz nedeniyle satışları bıçak gibi kesilen otomotivciler, satışlarını canlandırabilmek için farklı yöntemler uygulamaya başladı. Bankaların taşıt kredisi verme konusunda isteksiz davranması, taşıt kredisi başvurularının yüzde 70'inin reddedilmesi yetkili satıcıları senetle ve kredi kartıyla otomobil satışına yöneltti. Senetle satış, otomotiv sektöründe uzun yıllardır uygulanmıyordu. 1980'li yıllarda banka kredilerinin devreye girmesiyle birlikte otomotiv sektöründe senetle satış yapılmıyordu. Ancak, yıllar sonra ellerindeki otomobil stoklarını eritmek isteyen yetkili satıcılar, tüketicilere kendi olanaklarıyla finansal destek vermeye başladı. Yetkili satıcılar en fazla 1 yıl vade uyguluyorlar. Şu anda senetle otomobil satışı yapan yetkili satıcı sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Ama senetle satışın yaygınlaşacağına kesin gözüyle bakılıyor.

6 AYLIK VADE
Otomotiv pazarını canlandırmak için uygulanan ikinci yöntem ise kredi kartıyla satış. Ancak, kredi kartıyla otomobil satışı Türkiye'de yeni bir yöntem değil. Çünkü ikinci el otomobil satışı yapan bazı galericiler kredi kartıyla 36 aya varan vadelerde satış yapıyorlardı. Ancak, bankaların kredi musluklarını kapatması yetkili satıcıların da bu yöntemi keşfetmesine neden oldu. Şu anda kredi kartıyla 6 ay taksitle otomobil satın almak mümkün.