kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MAHMUT ÖVÜR

AK Parti 'üç dönem kuralı'nı uygulayacak mı?

Yerel yönetimlerde görev almak isteyen başkan veya meclis üyeleri için son viraja girildi. Bu hafta adaylık başvuruları son buluyor. Tabii bu uyarı sadece partilileri kapsıyor. Dışarıdan aday olacaklar veya gösterilecekler için daha çok vakit var.
Son tarih 19 Şubat 2009...
O tarihe kadar kritik belediyelerde belirsizliğin süreceği konuşuluyor.Gerçekten uzun bir süre ve dayanmak kolay olmayacak.
Bu açıdan en sıkıntılı parti AK Parti. Başkan adaylarını erken açıklasa eski başkanlardan başka partilere gidiş olacak, geç açıklasa seçim çalışmalarında geri kalınacak.
Bu "iki arada bir derede" kalma durumu en yoğun biçimde büyük kentlerde yaşanıyor. Alın Ankara'daki durumu...
Başbakan Erdoğan, geçen cuma büyükşehir adaylarının açıklanacağını söylemişti. Cuma geçti olmadı, ikinci cuma da geçecek gibi görünüyor. Hala Ankara'da kimin aday olacağı belli değil. İşte bu noktada siyaset kulislerinde AK Parti'deki bilinen ve beklenen bir uygulamaya dikkat çekiliyor.
Üç dönem başkanlık yapanlar yeniden aday olmayacak. Bu kural, 22 Temmuz seçimlerinde İstanbul Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık 'ın milletvekilli olmasıyla ilk kez uygulanmıştı.
İki gün önce de Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya aday olmayacağını açıkladı.
Şimdi merak edilen soru şu: Acaba aynı yöntem büyükşehir belediye başkanları için de uygulanacak mı?
Örneğin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek üç dönemdir belediye başkanlığı yapıyor. Bu kez aday gösterilmesi demek 4'üncü kez başkanlık yapacağı anlamına geliyor.
Eğer AK Parti tüzüğünün 132'nci maddesi eski partileri de kapsıyorsa Gökçek başta olmak üzere birçok belediye başkanının yeniden aday olmaması gerekiyor.
Yok, kapsamıyorsa İstanbul'da veya başka illerde üç dönem başkanlık yapanlara neden uygulandığı sorulacak.
Doğrusu, AK Parti içinde başlayan bu tartışmanın nasıl sonuçlanacağı ciddi merak uyandırıyor.