kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Saldırıdan önce hayat kadınlarıyla eğlenmişler

AA
Giriş Saati : 18.12.2008 15:19
Güncelleme : 18.12.2008 19:14
Yeni Haber
Diyarbakır'da Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksekokulu'na ait servis otobüsüne yönelik düzenlenen, 4 polis memuru ile bir teknisyen yardımcısının şehit edildiği, 25 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili iddianame tamamlandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede saldırının bütün detayları yer alırken, saldırıyı gerçekleştiren 3 sanık ile saldırı talimatını örgütün dağ kadrosundan teröristlere ulaştıran 2 sanık hakkında 31'er kez ağırlaştırılmış müebbet, çoğu terörist ''Reber'' kod adlı Mehmet Şah Yildeniz'in yakınları olan 8 sanık hakkında 10'ar yıl hapis cezası isteniyor.

EYLEM, TEZKEREYİ PROTESTO AMACIYLA YAPILMIŞ

İddianamede, eylemin TBMM'de görüşülen sınır ötesi harekatın 1 yıl daha uzatılmasına yönelik tezkerenin görüşülmesinin protesto edilmesi amacıyla düzenlendiği, eylem planının Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünde şef olarak görev yaptığı bildirilen A.N'nin babasının Lice ilçesine bağlı Birlik köyündeki evinde hazırlandığı belirtildi.

Terör örgütünün bölge sorumlularından ''Ziya'' kod adlı Engin Çatak'ın evde terör örgütünün sözde özel kuvvet komutanı olan ''Soro'' kod adlı Salih Kaplan, ''Rızgar'' kod adlı Mehmet Söğüt ve ''Reber'' kod adlı Mehmet Şah Yildeniz ile toplantı yaparak eylemin planlarını anlattığına yer verilen iddianamede, toplantıda eylem tarihinin sınır ötesi harekatla ilgili tezkerenin TBMM'de oylanacağı 8 Ekim 2008 tarihinin seçildiği kaydedildi.

İddianamede, eylemi ''Reber'' kod adlı Yildeniz'in gerçekleştireceği ve tüm inisiyatifin onda olacağı yönünde karar alan ''Ziya'' kod adlı terörist Çatak'ın, Yildeniz'e yardımcı olmaları için de evinde bulundukları A.N. ile Kayapınar Belediyesine bağlı temizlik şirketinde çalışan N.B. ve R.B'ye talimat verdiği belirtildi.

EYLEMİN PROVASI YAPILDI

İddianamade, İzmir'de 21 Ağustosta polis servis aracına yönelik bombalı saldırı eylemini gerçekleştiren terör örgütü PKK'nın özel kuvvetler mensubu ''Amed'' kod adlı Bünyamin Sürme'yi eylem için Konak ilçesine götürdüğü, R.B'nin kullandığı araçla köyden Diyarbakır'a gelen Mehmet Şah Yildeniz'in ilk olarak yakınları olan H.Y. ve M.Y. ile görüşerek eylemin detaylarını anlattığı ve saldırıdan bir gün önce olay yerinde keşif yaptığı belirtildi.

Keşif sırasında Yildeniz'in, saldırının nasıl yapılacağı ve saldırı anında kimin nerede bulunacağı konusunda olay yerinde H.Y, M.Y. ve N.B'ye prova yaptırdığı bildirildi.

AT KUYRUKLU PERUK TAKMIŞ

Saldırının planlayıcısı Yildeniz'in eylemden önce M.Y. ve N.B'ye uzun namlulu silah, H.Y'ye ise polis servis aracına atılmak üzere 2 el bombası verdiği kaydedilen iddianamede, polis servis aracının geçişinin yapılacağı Aziziye Mahallesi'ne ilk önce H.Y'yi ardından N.B'yi gönderen Yildeniz'in ise daha sonra R.B'nin kullandığı araçla M.Y. ile olay yerine gittiğine yer verildi.

Terör örgütü üyesi Yildeniz'in beraberindekilerle servis aracının geçişini beklerken at kuyruklu uzun saçlı peruk taktığı ve servis aracının geçişi sırasında ilk olarak aracın tekerleğine ve sürücüsüne doğru ateş ettiği belirtilen iddianamede, daha sonra M.Y'nin uzun namlulu silahla aracı taradığı, elinde uzun namlulu silah bulunan N.B'nin ise araca ateş edemediği ifade edildi.

İddianamede, polis servis aracından inenleri etkisiz hale getirmek için talimat alan H.Y'nin ise olay yerindeki çam ağaçlarının arasından araca 2 el bombası attığı ancak el bombalarının patlamadığı bildirildi.

Yildeniz'in polis aracına ateş edemeyen N.B'ye kızıp bağırdığı ve onu beklemeden R.B'nin kullandığı araca M.Y. ve H.Y. ile binerek olay yerinden kaçtığı ifade edilen iddianamede, saldırının ardından olay yerinde yapılan incelemede 2 adet uzun namlulu Kalaşnikof marka tüfek, 2'si olay yerinde olmak üzere 6 adet patlamamış el bombası, 136 adet boş kovan, 120 adet dolu fişek ile 9 şarjör ele geçirildiği kaydedildi.

TEMİZLİK İŞÇİSİ KURYE ÇIKTI

İddianamede, saldırıyı gerçekleştiren sanıklardan Kayapınar Belediyesine bağlı temizlik şirketinde görevli N.B'nin 1994 yılında terör örgütü PKK'ya yardım ve yataklık yaptığı belirtildi.

2003 yılında temizlik şirketinde çalışmaya başlayan N.B'nin, Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünde şef olarak çalıştığı, A.N. aracılığıyla yeniden terör örgütüyle bağlantı kurduğu bildirilen iddianamede, N.B'nin terör örgütü üyelerine gıda ve giyim malzemesi götürdüğü, ayrıca eylül ayında ''Ziya'' kod adlı Engin Çatak ile görüşen N.B'nin kendisine verilen terör örgütüne ait pusulayı Erzincan-Sivas kara yolunun 50. kilometresinde örgütün Karadeniz bölge sorumlusu olan ''Hogir'' kod adlı teröriste ulaştırdığı bildirildi.

SALDIRI ÖNCESİ EĞLENCE

Polis servis aracına yönelik saldırıyı gerçekleştirenlere yardım ettiği iddiasıyla tutuklanan M.Ö'nün ifadelerinin de yer aldığı iddianamede, saldırıdan 2 gün önce eğlenmek amacıyla M.Ö. ve N.B'nin Gaziantep'e giderek orada bir otelin barında hayat kadınlarıyla eğlendiklerine yer verildi.

Saldırıdan 1 gün sonra A.N'nin kendisini telefonla aradığını ifadesinde belirten M.Ö, ''A.N, bana DTP Diyarbakır İl Başkanlığı binasına gelmemi istedi. Ben de gittim. Bana N.B'nin yakalanıp yakalanmadığı konusunda haberimin olup olmadığını sordu. Ben de N.B'nin yakalandığını söyledim. Bunun üzerine A.N, hızla il binasının ikinci katına çıktı. Ben de binadan ayrıldım'' dedi.

SUSMA HAKKINI KULLANDILAR

Sanıklardan N.B. ve H.Y'nin emniyet, savcılık ve sorgu hakimliğinde üzerlerine atılı suçtan susma hakkını kullandıkları, diğer sanıkların ise atılı suçlamayı kabul etmediği belirtildi.

SALDIRIYI PLANLAYANLAR ARANIYOR

Saldırıyı planlayan ve terör örgütünün dağ kadrosunda bulunan ''Ziya'' kod adlı Engin Çatak, ''Soro'' kod adlı Salih Kaplan, ''Rızgar'' kod adlı Mehmet Söğüt ve saldırıyı gerçekleştiren ''Reber'' kod adlı Mehmet Şah Yildeniz hakkında yakalama kararı bulunduğu kaydedildi.

5 SANIĞA 31'ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS İSTEMİ

Terör örgütü üyesi Mehmet Şah Yildeniz ile saldırıyı gerçekleştirdikleri gerekçesiyle sanıklardan M.Y, N.B. ve H.Y. ile terör örgütünün dağ kadrosundan aldıkları talimat doğrultusunda saldırganlara yardım eden sanıklar A.N. ve R.B'nin, ''devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma'', 5 kamu görevlisini ''kasten öldürme'' ve 25 kamu görevlisini de ''kasten öldürmeye teşebbüs etme'' suçlarından 31'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları istendi. 5 sanık hakkında ayrıca ''kamu malına zarar verme'' ve ''tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma'' suçlarından da 6 ile 12'şer yıl arasında hapis cezası talep edildi.

İddianamede, çoğu saldırıyı planlayan Yildeniz'in yakınları olan 8 sanığın ''terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme'' suçundan 10'ar yıl hapis cezasına çarptırılması istendi.Sanıkların yargılanmasına gelecek günlerde başlanacağı bildirildi.