kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

En çok mezardaki SSK'lılar maaş çekmiş!

Giriş Saati : 18.12.2008 11:06
Güncelleme : 18.12.2008 19:25
Yeni Haber
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) ölen emeklilerin maaşını alan 80 bin kişiyi yakalaması büyük yankı uyandırırken, konuyla ilgili ayrıntılar netleşmeye başladı.

SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürü İbrahim Ulaş, en büyük suiistimali SSK'da tespit ettiklerini açıkladı. 2003 yılından bu yana SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı hak sahiplerine yapılan geriye dönük incelemelerde 45 bin 290 SSK'lının vefat etmiş olmasına rağmen maaşlarının çekilmeye devam edildiğini açıkladı. Benzer şekilde Bağ-Kur'dan 21 bin 96, Emekli Sandığı'ndan da 13 bin 47 sigortalının hayatta olmamasına rağmen maaşlarının çekildiğini tespit ettiklerini vurguladı.

Sosyal güvenlik sistemindeki söz konusu suistimali Cihan Haber Ajansı, 10 Aralık 2008'de gündeme getirmişti. Medyada geniş yankı bulan olayla ilgili yazılı bir açıklama yapan İbrahim Ulaş, hem konunun doğruluğunu teyit etti hem de suistimalin ulaştığı noktaya yeniden dikkat çekti. SGK çatısı altında birleştirilen SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan emekli maaşı alanların kimlik bilgilerinin 2003'ten itibaren güncellendiğini aktaran
SGK'nın Sosyal Sigortalar Genel Müdürü, vatandaşlık numaralarıyla MERNİS kayıtlarının çapraz sorgulamalardan geçirilerek karşılaştırıldığını söyledi.

Yapılan incelemeler sonucunda yersiz ödemelerin ortaya çıkarıldığına işaret eden Ulaş, "SSK'da 45 bin 290, Bağ-Kur'da 21 bin 96 ve Emekli Sandığı'nda 13 bin 47 kişi olmak üzere toplan 79 bin 433 kişinin haksız gelir ve aylık aldığı tespit edilerek, bu aylıkların kesilmesi suretiyle 480 milyon YTL tasarruf sağlanmıştır." dedi. Söz konusu çalışmaların millet ve devleti için çalışan özverili ekibin gayretleriyle yapıldığına işaret eden Ulaş, aynı ekibin e-bildirge, e-borcu yoktur, e-rehberlik, e-evrak uygulamalarıyla vatandaşların işlemlerini kolaylaştırıp hızlandırdığına vurgu yaptı.

'SGK'YI ELEŞTİRMEK ALIŞKANLIK HALİNE GELDİ'

Sosyal Güvenlik Reformu'nun ekim ayında yürürlüğe girmesiyle kaos ve karmaşa bekleyenlerin aksine başarıyla vatandaşa hizmet götürüldüğünü kaydeden Ulaş, SGK ve reformu eleştirenlere sert çıktı:
"Reformun hayata geçirilmesiyle ilgili olarak 30.10.2008 tarihinde '1 Kasım'da 30 milyon vatandaşımız hastane kapılarında kalacak' şeklinde yapılan haberin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamındaki hükümlerle uzaktan yakından ilgili olmadığı halde bu yönde açıklama yapılmasının neden ve gerekçesinin kamuoyuna açıklanmasının etik kuralların gereği olduğu unutulmamalıdır. Bu ve buna benzer kamuoyunu yanıltıcı haber, yorum ve manşetlerin alışkanlık haline getirildiği görülmektedir."

Kuruma bildirimi yapılan çocuk sigortalılarla ilgili denetimlerin sürdüğüne dikkat çeken Genel Müdür Ulaş, 20 bin 889 çocuk sigortalının bildirimlerinin iptal edildiğini söyledi.

(CİHAN)