kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Nükleer ihalesinin sonucu açıklanıyor

Giriş Saati : 18.12.2008 12:12
Güncelleme : 18.12.2008 19:25
Yeni Haber
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer santral yarışmasında tek teklif sahibi Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik Ortak Girişim Grubunun, nükleer santral kriterlerinin yer aldığı ikinci zarfını inceleyen Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) yaptığı değerlendirmenin yarın açıklanacağını bildirdi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Toplantı Salonunda düzenlenen, ''Organize Sanayi Bölgeleri Yöneticileri Bilgilendirme Toplantısına'' katılan Bakan Güler, toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Nükleer santral yarışmasında teklif sahibi firmanın ikinci zarfını inceleyen TAEK'in değerlendirmesinin ne zaman sonuçlanacağına ilişkin sorular üzerine Bakan Güler, değerlendirmenin tamamlandığını ve sonucun yarın TAEK tarafından açıklanacağını vurguladı.

Açıklamanın şekline göre kendisinin bir açıklama yapıp yapmayacağının sorulması üzerine Enerji Bakanı, ''Hayır, her kurum kendi görevini yapıyor'' dedi.

Güler, TAEK'in açıklamasına göre TETAŞ'ın aynı gün üçüncü zarfı (fiyat teklifinin yer aldığı zarf) açıp açmayacağına yönelik sorular üzerine, ''Onu kurumlarımıza bırakıyoruz. Her kurum kendi görevini yasada açıklandığı şekliyle yerine getiriyor'' dedi.

İRAN'LA PLANLANAN DOĞAL GAZ ANLAŞMASI

Geçtiğimiz salı günü İran Petrol Bakanı ile yaptığı görüşmenin hatırlatılarak ''doğal gaz anlaşmasında sonuca gelindi mi?'' şeklindeki soru üzerine Güler, İran heyeti ile Türk heyeti arasındaki teknik görüşmelerin bugün başlayacağını belirterek, ''İranlı bakan ile yaptığımız Tahran'daki görüşmenin devamını tamamlıyoruz. Yoğun bir çalışma içindeyiz'' diye konuştu.

Anlaşma çerçevesinde İran ile ortak şirket kurulması konusunda tarafların anlaştığının belirtilmesi üzerine Bakan Güler, ''joint venture'' denilen ortak girişimlerin olacağını, şirketin de ihtiyaca göre kamu veya özel şirket şeklinde kurulabileceğini bildirdi.

BOTAŞ'IN TEMİNAT İSTEMESİ

BOTAŞ tarafından sanayicilere gönderilen ve yeni yılda gaz satışlarının gerçekleştirilmesi için ''teminat mektubu'' istediğini içeren yazının hatırlatılması üzerine Bakan Güler, daha önce de buna benzer uygulamaların yapıldığını söyledi. Konunun BOTAŞ ile görüşüldüğünü ve BOTAŞ'ın da değerlendirme yaptığını ifade eden Güler, ''Herhangi bir teminat değil de borcunu ödemeyenler ve geçmişinde de ödememe alışkanlığı olanlar için bir çalışma bu'' diye konuştu.

Konuyla ilgili sorular üzerine Bakan Güler, petrol ve dolar kurundaki düşüşlerin doğal gaz fiyatlarına yansıyacağını bildirdi.

AA