kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Jale Dibekoğlu'nun önce kızı Selcan Dibekoğlu iki kez böbrek nakli oldu. Ardından kendi böbrekleri iflas etti ve o da organ nakli olanlar arasına katıldı. Onlar organ nakli konusunda en tecrübeli aile... "Biz birinci hayatlarımızı bitirdik, ikinci hayatlarımızı yaşıyoruz" diyorlar.

Bu ailenin kadınları ikinci hayatlarını yaşıyor

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
16.12.2008
Selcan Dibekoğlu iki kez, annesi Jale Dibekoğlu ise bir kez organ nakli oldu. Anne-kız, artık ikinci hayatlarını yaşıyor.....
Selcan Dibekoğlu böbrek yetmezliği ile 16 yaşındayken tanıştı. Basit bir boğaz iltihabının ardından, bir gecede böbrekleri iflas etti. O dönemde organ nakli için yüzde yüz doku uyumu arandığından, annesinin böbreğini alamadı. 1988 yılında Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın gerçekleştirdiği operasyon sonucunda, kuzeninin kendisine armağan ettiği böbrekle yaşamaya başladı.

14 YIL SONRA DEĞİŞTİ
Bu sırada annesi Jale Dibekoğlu, yüksek tansiyon nedeniyle böbrek yetmezliğine girdi. Aile içinde bir verici araştırıldı ve iki buçuk yıl önce gerçekleştirilen bir operasyonla, Jale Dibekoğlu kız kardeşinin böbreğini aldı. Dibekoğlu ailesindeki nakil ameliyatları bu kadarla da sınırlı kalmadı. Geçirdiği operasyondan tam 14 yıl sonra, Selcan Dibekoğlu'nun nakilli böbreği sorun çıkartmaya başladı. Lise öğrencisiyken değişen böbreği 35 yaşına girdiğinde sorun çıkartır oldu. Ancak ailede ona böbreğini verebilecek sağlıklı kimse yoktu. Bu kez çok eskiden beri tanıdıkları ancak pek de sıkı fıkı olmadıkları bir komşuları, "Ben böbreğimi seve seve veririm" diye devreye girdi.

İYİLİK MELEĞİ KOMŞU!
Akrabalar dışında organ nakli yasak olduğu için durum hastanenin etik komisyonu tarafından incelendi. Taraflar arasında para ilişkisi olmadığını tespit eden hastane yetkilileri, operasyona onay verdi. Selcan Dibekoğlu, kendisine böbreğini veren komşusuyla hastanede sadece bir kez görüşebildiğini söylüyor. Artık farklı şehirlerde yaşadığı komşusunun kendisine yaptığı iyiliği ömrü boyunca unutmayacağını belirten genç kadın, "Çok yakınım olmayan biri, bir iyilik meleği gibi hayatıma girdi. Bana canından bir parça verdikten sonra da gitti" diyor. Annesi Jale Dibekoğlu ise, "Allah sorunları şifalarıyla birlikte veriyor" diye konuşuyor.